Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οσοι κουβαλάμε πάνω από 50 χρόνια στην πλάτη θυμόμαστε καλά πώς ήταν η καθημερινότητα χωρίς Διαδίκτυο, κινητά και smartphones – αρκετοί μάλιστα τη νοσταλγούν. Αλλά η τεχνολογική πρόοδος είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Εν αντιθέσει, δυστυχώς, με τις ουμανιστικές αξίες και τον δημοκρατικό πολιτισμό, στα οποία -ας μην εθελοτυφλούμε- κουνάμε ως ανθρωπότητα το μαντίλι.
Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, ένα απλό γράφημα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew αξίζει όσο μια ιστορική διατριβή. Θα σας το περιγράψουμε με λόγια: Το 2000 ΔΕΝ χρησιμοποιούσε το Ιντερνετ το 48% των Αμερικανών, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Το ποσοστό έπεσε στο 32% το 2005, στο 24% το 2010, στο 15% το 2015 και στο 7% το 2020. Το 2025 θα κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, δεδομένου ότι αυτό το 7% αποτελείται κατά βάση από Αμερικανούς πολίτες άνω των 65. Ο ένας στους τέσσερις αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δεν γνωρίζει το σερφάρισμα, ενώ στις νεότερες ηλικίες ο «ψηφιακός λουδιτισμός» αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, της τάξης του 1%-4%.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οπως μαντεύει κανείς, η έλλειψη (απροθυμία;) συνδεσιμότητας στις ΗΠΑ αφορά τα λιγότερα μορφωμένα και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που ζουν περισσότερο στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις. Αν σχηματίστηκε το προφίλ ενός τυπικού ψηφοφόρου του Τραμπ, δεν είναι τυχαίο – ο ψηφιακός αναλφαβητισμός ή ημιαλφαβητισμός οδηγεί ευκολότερα σε πρόσληψη εύπεπτων θεωριών.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οσο περισσότερο δικτυώνεται ο πληθυσμός της Αμερικής -και κάθε χώρας- τόσο περισσότερο οι «χωροφύλακες της ψηφιακής κυκλοφορίας», οι λεγόμενες Big Tech (facebook, twitter, YouTube κ.ά.), λογοκρίνουν αυτά που δεν αρέσουν στις εξουσίες – αμερικανικές, ρωσικές, ευρωπαϊκές ή κινεζικές, αδιάφορο. Μήπως, τελικά, οι τελευταίοι των κυβερνο-αναλφάβητων Μοϊκανών καταλήξουν πιο ενημερωμένοι και μορφωμένοι από τους υπερ-διασυνδεδεμένους; Με την προϋπόθεση να διαβάζουν καμιά εφημερίδα και να ανοίγουν κανένα βιβλίο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr