Γράφει ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ*
Ας ξεκινήσουμε από την εγχώρια μουσική βιομηχανία. Οι τραγουδιστές της είναι πολύγλωσσοι και επίσης ξέρουν να παίζουν και μουσικά όργανα πολλών παραδόσεων. Οι εν λόγω τραγουδιστές θα μπορούσαν να κάνουν και διεθνή καριέρα, διευρύνοντας το ρεπερτόριο τους και στα αγγλικά –που αποτελεί την διεθνή μουσική γλώσσα– αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες, με την προσθήκη και ξένων προς την παράδοση μας μουσικών οργάνων κι όλα αυτά μέσα από το δίκτυο προβολής του YouTube.
Επίσης οι συναυλίες στο εξωτερικό από Έλληνες καλλιτέχνες είναι κάτι πολύ σημαντικό, έστω κι αν προς το παρόν γίνονται για τις ανάγκες των Ελλήνων της ομογένειας. Παράδειγμα προς μίμηση για καλλιτέχνη που έχει και ξένο ακροατήριο στο εξωτερικό, εκτός από τους ομογενείς και στην ελληνική γλώσσα μάλιστα, αποτελεί ο Νίκος Βέρτης. Σημαντικό παράγοντα προβολής, ακόμη, αποτελεί πως τα νησιά μας και η Αθήνα κατακλύζονται κάθε καλοκαίρι από ξένους τουρίστες που θέλουν να γλεντήσουν με την μουσική μας. Με αυτόν τον τρόπο, το LIFESTYLE μας διεθνοποιείται εντός της Ελλάδας, αποκτώντας ακροατές που θα αναζητήσουν τη μουσική μας και στη χώρα τους.
Αναφερόμενοι στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση πρέπει να τονίσουμε πως τα πράγματα εδώ είναι σαφώς καλύτερα. Ελληνικές ταινίες βραβεύονται στο εξωτερικό. Προβάλλονται επίσης και εκτός Ελλάδας, με σημαντικές επιτυχίες. Δύο από αυτές τις ταινίες με την μεγαλύτερη επιτυχία είναι Η Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη και Ο Κυνόδοντας, του διεθνούς φήμης έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου. Επίσης και ελληνικά σίριαλ προβλήθηκαν στο εξωτερικό με επιτυχία, όπως Το Νησί και το Μπρούσκο.
Άξιο αναφοράς είναι ακόμη το γεγονός της διευκόλυνσης από την νομοθεσία που προσφέρει πλέον το κράτος, ώστε να γυρίζονται ξένες, ελληνικές, και ταινίες συμπαραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και μουσικά video clip που συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, με άμεσο αποτέλεσμα την εξωστρέφεια του εγχώριου LIFESTYLE. Σημαντικό παράγοντα στην όλη διαδικασία διαδραματίζουν τα μεγάλα και σπουδαία φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Δράμα, δημιουργώντας καλλιτεχνικές ζυμώσεις μεταξύ ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Εν κατακλείδι τα όσα τρομερά πράγματα ακούγονται αυτόν τον καιρό για το χώρο του θεάτρου, πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να επέλθει η κάθαρση στον εν λόγω χώρο, καθώς η Ελλάδα κάποτε ήταν η ηγέτιδα δύναμη σε αυτήν την τόσο σπουδαία τέχνη, υπό τον μεγάλο δάσκαλο αυτής Κάρολο Κουν. Σήμερα όσο ποτέ πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας στο θέατρο και εμείς ως θεατές, εμπνέοντας τους ηθοποιούς μας ώστε να προάγουν το ήθος, όπως έκανε στο παρελθόν μία πλειάδα σπουδαίων, μορφωμένων και με παιδεία ηθοποιών, που από την φτωχή για τότε Αθήνα, πρωτοπορούσαν σε όλη την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας μάλιστα το θαυμασμό της και την προσοχή της.
- Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ είναι Απόφοιτος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής γραφής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Το ρεκόρ διασωληνωμένων και οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω άνοιγμα – Τι θα πουν σήμερα οι Λοιμωξιολόγοι
-
Πάσχα στο χωριό; Ατάκα-ελπίδα από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο
-
Τραγωδία στο Σχιστό: Πώς τρία νέα παιδιά σκοτώθηκαν στην άσφαλτο [βίντεο]
- ΝΑΤΟ: Με άδεια χέρια γύρισε στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου – Πώς τον «άδειασε» ο Μπλίνκεν για τους S-400
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr