Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Με ψήφους 202-141 το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ασθενείς με βαριά, χρόνια, ανίατα νοσήματα, οι οποίοι δεν έχουν καμία ελπίδα ανάνηψης, υποφέρουν καθημερινά από φρικτούς πόνους, αλλά διατηρούν πλήρως τα λογικά τους.
Τέτοια ήταν η περίπτωση του 50χρονου Λουίς ντε Μάρκος, που πέθανε το 2017 από πολλαπλή σκλήρυνση, κι αφού τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ένας Γολγοθάς. Δεν μπορούσε ούτε να κοιμηθεί από τους πόνους, που κάθε μέρα χειροτέρευαν.
Η σύζυγός του, δημοσιογράφος Ασούν Γκόμες Μπουένο, έζησε κι εκείνη μια κόλαση. Eδωσε, χωρίς αποτέλεσμα, μια μεγάλη μάχη για να λυτρωθεί ο άνθρωπός της, αλλά τώρα πια αισθάνεται δικαιωμένη.
Η ευθανασία δεν είναι ούτε απλή ούτε ηθικά ξεκάθαρη επιλογή, γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες διστάζουν να τη θεσμοθετήσουν.
Πριν από την Ισπανία, το είχαν κάνει η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ προ ημερών το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε σχετικό νόμο που είχε μόλις ψηφιστεί στη Βουλή.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόλυτα αρνητική θέση της Καθολικής Εκκλησίας – εξού και η περίπτωση της Ισπανίας θεωρήθηκε έκπληξη πρώτου μεγέθους.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κοινή γνώμη και ο πολιτικός κόσμος της Ισπανίας (πλην Δεξιάς-Ακροδεξιάς, που καταψήφισαν το νομοσχέδιο) δεν θα είχαν κάνει το μεγάλο βήμα αν δεν είχε προηγηθεί η συγκλονιστική ιστορία του Ραμόν Σαμπέδρο.
Ηταν ένας υγιέστατος νεαρός άνδρας που έμεινε τετραπληγικός ύστερα από ατύχημα και βιντεοσκόπησε την αυτοκτονία του το 1998.
Εξι χρόνια αργότερα τον ενσάρκωσε ο Αντόνιο Μπαντέρας, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, στο φιλμ «Η θάλασσα μέσα μου» (Mar adentro), που έχει προβληθεί και στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr