Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η εταιρία είχε μπει στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης Τραμπ, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, μαζί με μερικούς ακόμα τεχνολογικούς κολοσσούς, τους οποίους κατηγορούσε για άμεση σχέση με τον μεγάλο του εχθρό, την Κίνα.
Η απόφαση δεν είναι οριστική, αφού πρέπει να τελεσιδικήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ωστόσο η περίπτωση αυτή παραμένει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για να μας υπενθυμίζει πόσο πολύπλοκες και αλληλένδετες είναι οι σχέσεις της πολιτικής και του επιχειρείν σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Αυτά δεν συμβαίνουν βέβαια μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η δίνη της πανδημίας, στην οποία στριφογυρίζει ζαλισμένη η Ευρώπη, οδήγησε τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου σε μια φρενήρη κούρσα εύρεσης του θαυματουργού εμβολίου και στην τάχιστη παραγωγή και διαμονή τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες.
Αμερικανικές, ευρωπαϊκές, κινεζικές και ρωσικές εταιρίες επιστράτευσαν τα πιο λαμπρά μυαλά που διαθέτουν και τα κατάφεραν. Μέχρι στιγμής περισσότερα από δέκα διαφορετικά εμβόλια βρίσκονται σε χρήση σε όλο τον κόσμο και πολλές δεκάδες ακόμα είναι λίγα βήματα πριν από την τελική έγκριση.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε δυο-τρία με «διακρατική» αποδοχή, πολλά εμβόλια συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με γεωπολιτικές σφαίρες επιρροής.
Ακόμα και ο τρόπος που συμφωνούνται (ή αποφεύγονται) διμερείς συμφωνίες από διαφορετικά πολιτικά μπλοκ δείχνει έναν πολιτικό τρόπο σκέψης που ξενίζει και προβληματίζει τον μέσο πολίτη, ο οποίος περίμενε πως σε μια πανδημία τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα είχε η επιστήμη.
Η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε από την προσωρινή παύση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης ήταν αποτέλεσμα πολιτικών και όχι επιστημονικών αποφάσεων, αφού ανακοινώθηκε εσπευσμένα και αποσπασματικά από κάποιες κυβερνήσεις παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Το αποτέλεσμα όμως τέτοιων κινήσεων, όταν δεν βασίζεται σε ακλόνητα επιστημονικά ευρήματα, γίνεται βούτυρο στο ψωμί των αντιεμβολιαστικών κινημάτων και κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τις κοινωνίες. Και αν στην περίπτωση του (πρώην) Ντόναλντ Τραμπ τέτοιες αποφάσεις ήταν αναμενόμενες, στην περίπτωση της Ευρώπης είναι ανεπίτρεπτες.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr