Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η χάρη τους φτάνει ως τη… Δυτική Αφρική, άλλοτε χώρο κυριαρχίας των ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας. Ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ενωσης το 2020, αλλά και ντε φάκτο ηγετική δύναμη στον αραβο-αφρικανικό κόσμο, η Αίγυπτος αποφάσισε να επεκτείνει την επιρροή της και στη -μη αραβική- δυτικοαφρικανική Γουινέα-Μπισάου, που κατοικείται κατά 45% από μουσουλμάνους, 31% ανιμιστές και 22% χριστιανούς.
Στις 4 Μαρτίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχθηκε στο Κάιρο τον πρόεδρο της Γουινέας-Μπισάου, Ουμαρό Σισοκό Εμπολό, για να συζητήσουν θέματα οικονομικής, στρατιωτικής και αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.
Με όπλο τα πρόσφατα ανοίγματά της στο G7, το G20 και σε θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αίγυπτος προσπαθεί να παίξει ρόλο γέφυρας για την προσέλκυση επενδύσεων σε χώρες της Δ. Αφρικής, όπου δεσπόζει η Γουινέα-Μπισάου. Ακόμη κι εκεί όμως βρήκε μπροστά της την Τουρκία!
Στις 30 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Εμπαλό είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς τυμπανοκρουσίες και επίσημα ανακοινωθέντα. Τα φειδωλά ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ έκαναν απλώς λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στη Δυτική Αφρική – δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Ομως η τουρκική πρωτοβουλία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των φαραώ. Στις 17 Φεβρουαρίου ο Αιγύπτιος πρέσβης στο Κόνακρι της Γουινέας-Μπισάου συναντήθηκε με τον Εμπαλό για να του προσφέρει την αμέριστη αναπτυξιακή βοήθεια της χώρας του και να τον προσκαλέσει στο Κάιρο.
Τρεις μέρες αργότερα ο Αφρικανός ηγέτης τηλεφώνησε στον Σίσι για να αποδεχθεί ασμένως την προσφορά του και να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Το οποίο έγινε με κάθε επισημότητα, εν αντιθέσει με τη μυστικοπαθή και αμφιβόλου αποτελέσματος συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr