Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ έναν χρόνο πίσω μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα κράτη του δυτικού κόσμου έπεσαν δραματικά έξω σε ό,τι προέβλεπαν.
ΑΡΚΕΙ να θυμηθούμε πως όλη Ευρώπη πίστεψε ότι «καθάρισε» με την πανδημία τον Ιούνιο και θεωρούσε πως θα έρθει και… κάποιο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.
ΔΕΝ ήξεραν, δεν ρώτησαν. Εντάξει. Δεν έβλεπαν, όμως, τι συνέβαινε σε άλλες δυτικές κοινωνίες; Η Αυστραλία μπήκε σε σκληρό lockdown στα τέλη Ιουλίου και «άνοιξε» στα τέλη Οκτωβρίου. Ουσιαστικά και οι τρεις μήνες του αυστραλιανού χειμώνα πέρασαν με lockdown.
Η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια σε ένα τσουνάμι που νομοτελειακά θα ερχόταν. Στις αρχές Οκτωβρίου όλοι οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής με ένα στόμα και μια φωνή δήλωσαν πως θα ήταν αδιανόητο να επιβληθούν εκ νέου lockdowns.
ΥΣΤΕΡΑ από μόλις τρεις εβδομάδες οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν η μια μετά την άλλη να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Στη Βρετανία, τη Γερμανία και αρκετές ακόμα χώρες προσπάθησαν να αγνοήσουν την πραγματικότητα. Υπόσχονταν «ανοιχτά Χριστούγεννα». Τελικά, εκεί επιβλήθηκε σκληρό lockdown γύρω στις 10 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχουν… ανοίξει.
ΤΑ παθήματα πολλά. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν γίνει μαθήματα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η έως τώρα πορεία της πανδημίας έχει δείξει πως τελικά επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο.
ΙΣΩΣ γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα έπρεπε να υιοθετήσει το χειρότερο σενάριο του… business plan για τους επόμενους μήνες. Και μακάρι τα πράγματα να πάνε σύμφωνα με το μέτριο ή το καλό σενάριο και να βγούμε όλοι να πανηγυρίσουμε στην Ομόνοια, σαν να πήραμε το ευρωπαϊκό.
XAMHΛΑ η μπάλα. Γιατί, όπως αποδεικνύεται συνεχώς η μάχη κατά της πανδημίας είναι μαραθώνια. Ακόμα κι αν χαλαρώσουν λίγο τα περιοριστικά μέτρα πλέον και ο Μάρτιος προδιαγράφεται «κλειστός». Ενώ είναι αρκετά πιθανή μια νέα αναζωπύρωση του κορονοϊού μέσα στον Απρίλιο.
ΟΠΟΤΕ, λογικά από τα μέσα Μαΐου και μετά θα ξαναμπούμε σε μια κανονικότητα κάπως καλύτερη από εκείνη που βιώσαμε πέρσι το καλοκαίρι. Οι εμβολιασμοί και η άνοδος της θερμοκρασίας θα βοηθήσουν αρκετά. Δύσκολα, όμως, θα έχουμε τουριστικό success story. Ας ξεκινήσουμε με βάση τον περσινό τζίρο και ό,τι έρθει πιο πάνω εννοείται πως θα είναι καλοδεχούμενο.
ΑΣ δώσουμε λίγο παραπάνω σε μια δήλωση που έκανε προ ημερών ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τι είπε; Οτι έως το τέλος της χρονιάς θα έχουμε επιστρέψει σχεδόν στο σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και πως τα Χριστούγεννα του 2021 θα θυμίζουν κάπως τα παλαιότερα χρόνια.
Η λογική είναι απλή. Πάμε για τα λίγα. Και ας έρθουν περισσότερα. Γιατί, αν επιμένουμε με το ζόρι για τα πολλά θα χάσουμε στο τέλος και τα λίγα. Και όλοι γνωρίζουμε πως η οικονομία είναι… ψυχολογία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr