Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ειδοποίησε την Αστυνομία, καθώς, όπως δήλωσε, «η βία, η απειλή χρήσης βίας, όπως και η φθορά της δημόσιας περιουσίας για την προώθηση αιτημάτων και διεκδικήσεων ακόμη και των πιο δίκαιων δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές».
Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν επεισόδια και συνελήφθησαν 31 άτομα, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι ο πρύτανης κινήθηκε βάσει των όσων έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία. Δηλαδή μόλις διαπίστωσε παράνομες ενέργειες, όπως ήταν η κατάληψη ενός κτιρίου του πανεπιστημίου και η απόπειρα παραβίασης του γραφείου του, κάλεσε την Αστυνομία προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των σχολών.
Τι διαφορετικό θα μπορούσε να πράξει ο πρύτανης του ΑΠΘ όταν δεν μπορούσε να πάει καν στο γραφείο του; Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «άγρια καταστολή» απέναντι σε «φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν τις σχολές, ενώ η Αστυνομία τις κλείνει με ξυλοδαρμούς». Αφήνουμε στην άκρη την παράδοξη κίνηση φοιτητών και μη να κλείνουν σχολές καταλαμβάνοντας τους χώρους του πανεπιστημίου με αίτημα να ανοίξουν.
Οι επισημάνσεις των πρυτανικών αρχών για τους «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων έχουν μεγαλύτερη σημασία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι «τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους. Εχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Εχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση». Αυτά επισημαίνουν οι πρυτανικές τονίζοντας ότι «στο Κράτος Δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Και όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζεται πίσω από πράξεις παραβίασης της ακαδημαϊκής ζωής και μιλά για «καταστολή», όταν οι ίδιοι οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι έχουν «επικηρυχθεί» από ομάδες που χρησιμοποιούν βία σε βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά δεν θέλει ούτε την επιβολή της τάξης ύστερα από αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. από τις πρυτανικές αρχές. Στηρίζει καταληψίες, που, σύμφωνα με καταγγελίες των πρυτανικών αρχών, εντάσσονται σε ομάδες που τρομοκρατούν τους φοιτητές, η καραμέλα της «καταστολής» δεν έχει πια ακροατήριο όταν όλοι γνωρίζουν τις πρακτικές που ακολουθούν αρκετοί εξωπανεπιστημιακοί.
Υστερα από όσα συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο μάλλον θα πείθονται και όσοι είχαν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα υπόλοιπα δοκιμάστηκαν στην πράξη και δεν έφεραν την ηρεμία στα πανεπιστήμια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr