Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Συνολικά το χρέος του πλανήτη ανέρχεται στα 281 τρισ., δηλαδή ξεπερνά το 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Βάσει της ίδιας έρευνας, η μεγαλύτερη αύξηση του χρέους καταγράφηκε σε Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα, ενώ συνολικά οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης φορτώθηκαν με νέα βάρη για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις ανησυχίες για νέα «μνημονιακά» μέτρα, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και θα πρέπει να αναζητηθεί ενιαία λύση για την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ανέφελη στην οικονομία. Το δημόσιο χρέος είναι στο 208% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σημαντικά αυξημένο και λόγω της ύφεσης που μειώνει τον παρονομαστή του κλάσματος.
Επί ένα χρόνο σχεδόν το κράτος κινεί την ελληνική οικονομία πληρώνοντας μισθούς, συντάξεις και αναδρομικά, αλλά και στηρίζοντας ένα μεγάλο τμήμα του ιδιωτικού τομέα μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και της πληρωμής αναστολών συμβάσεων εργασίας. Οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα βλέποντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι ισορροπίες είναι δύσκολες και δεν πρέπει να ανατραπούν.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Θετικό στοιχείο είναι ότι οι καταθέσεις από την αρχή της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχουν κεφάλαια που μπορούν να αναθερμάνουν την οικονομία μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Ωστόσο τώρα χρειάζεται «άμυνα» στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, ώστε να περάσουν οι επόμενοι δύο δύσκολοι μήνες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, που σημαίνει περαιτέρω δυσκολίες στο υγειονομικό μέτωπο, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμών αναμένεται να πάρει ταχύτερους ρυθμούς από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει βαθιά ύφεση στο πρώτο τρίμηνο, για να ανακάμψει στη συνέχεια. Απαιτείται σύνεση στην κατανομή των δυνάμεων γιατί πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες, από την αναζωπύρωση της πανδημίας που οδηγεί σε ασφυξία τις μονάδες του ΕΣΥ μέχρι τις νέες μεταλλάξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα και για τα εγκεκριμένα εμβόλια. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προωθεί ο πρωθυπουργός έχει γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες του μεσογειακού Νότου, που βασίζονται στον τουρισμό, και μπορεί να εφαρμοσθεί το καλοκαίρι, ακόμη κι αν δεν θεσμοθετηθεί.
Συνολικά έχουμε μπροστά μας το τελευταίο βουνό δυσκολιών μέχρι να αναπνεύσει η οικονομία και να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Χρειάζεται προσοχή έως τότε.
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ
Τελικώς δεν θα αποφευχθεί η «Διυπουργική» για το κλάδεμα των δέντρων. Το μπάχαλο των συναρμοδιοτήτων που έφερε το χάος και τα black out στα βόρεια προάστια απαιτεί κυβερνητική παρέμβαση. Ακόμη και χθες ο ΔΕΔΔΗΕ υποστήριζε ότι είχε αποστείλει επιστολή προς τα δασαρχεία για να πάρει άδεια συντήρησης των δικτύων σε περιοχές της Αττικής βάσει κανονισμού που ισχύει από το 1967! Το κουβάρι μεταξύ δημάρχων, περιφέρειας, δασικών υπηρεσιών και ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι το μόνο που ταλαιπωρεί τους πολίτες και ευθύνεται για τις τραγελαφικές καταστάσεις των τελευταίων 24ώρων. Η γραφειοκρατία είναι παρούσα σε πολλές υπηρεσίες που συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Χρειάζεται κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε πρώτη φάση και απλοποίησή της αμέσως μετά ώστε επιτέλους να είναι σαφείς οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες κάθε φορέα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει και δεν θα μείνει στα χαρτιά, γιατί έρχεται καλοκαίρι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης απειλείται και από πυρκαγιές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr