Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να πολιτεύεται με ιδεοληψίες που παραπέμπουν στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, χρησιμοποιώντας συνθηματολογία και πρακτικές της δεκαετίας του 1980, που έχουν καταδικαστεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι περίπου είναι υπεύθυνος ακόμα και για τον κορονοϊό, ενώ φθάνει να υπόσχεται σχεδόν ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι χρησιμοποίησε για την πολιτική εξαπάτησή τους, ώστε να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι δεν ξέρει «ποιο νόμο θα πρωτοκαταργήσει» εάν το κόμμα του επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως είπε ο ίδιος σε διάσκεψη που είχε με στελέχη του. Ωστόσο, οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τυγχάνουν ευρύτερης απήχησης στην κοινωνία και υποστήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν συγκαταλέγονται στον κεντροδεξιό χώρο, ενώ ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αφορά στη φύλαξη των πανεπιστημίων και διασφαλίζει την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, αλλά και αναβαθμίζει το επίπεδο σπουδών θεσπίζοντας βάση εισαγωγής που θα καθορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα και αποκλείοντας τους μαθητές του «1» και του «3» από την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αυτό όμως που θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημοσκοπική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κόμματός τους που είναι πολιτικά πολύ ενδιαφέρουσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Marc για το «Πρώτο Θέμα», η θέσπιση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο το 52% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα εάν πρέπει να ιδρυθεί ειδικό σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, συμφωνεί το 38%, δηλαδή σχεδόν τέσσερις στους δέκα, ενώ έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου στους χώρους των Ιδρυμάτων.
Με απλά λόγια, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις αλλαγές στην Παιδεία. Κατά συνέπεια, αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα δεν είναι οι ισχυρισμοί Τσίπρα, αλλά ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια και να ακυρωθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσαν ένα πρόβλημα δεκαετιών και τις οποίες προσπαθεί να υπερασπιστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση επιστρατεύοντας την υποκρισία και τον λαϊκισμό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr