Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν πηγαίνουν καλά στις έρευνες κοινής γνώμης να τα βάζουν με τους δημοσκόπους. Ομως τα ευρήματα της Marc δεν διαφέρουν πολύ από τα αποτέλεσμα των υπόλοιπων εταιριών. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνθηκε εν μέσω πανδημίας και δεν βλέπουμε κάποιο ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που να έρχεται σε σύγκρουση με αυτά που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Κακώς στην αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποιούν τη Μarc, όλες οι εταιρίες περίπου στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν.
Η συγκεκριμένη εταιρία, αν δεν κάνουμε λάθος, έχει αναλάβει έρευνες για κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ενώ η ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να διενεργήσει δικό της exit poll για τις ευρωεκλογές του 2019, χωρίς να συμμετέχει στην κοινή έρευνα των υπόλοιπων εταιριών, με οικτρά αποτελέσματα. Το exit poll της ΕΡΤ είχε πέσει έξω προβλέποντας μικρή διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, όταν οι υπόλοιπες εταιρίες είχαν προσεγγίσει σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να προσεγγίσουν με τόλμη τα δομικά προβλήματα της αντιπολίτευσης που ασκούν, αλλά και να δουν τι πραγματικά έφταιξε για τις εκλογικές ήττες του 2019. Τα βάζουν με τις δημοσκοπήσεις όπως οι υπέρβαροι με τη ζυγαριά τους. Δεν βρίσκονται εκεί οι λύσεις. Το τοπίο που αποτυπώνεται στις έρευνες των τελευταίων 12 μηνών παραπέμπει σε έναν «ημιδικομματισμό», κατά τους 35χρονους «ημιπιτσιρικάδες» που εισήγαγε στον δημόσιο λόγο ο Νίκος Βούτσης. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά ή πάνω από το εκλογικό ποσοστό του 39% ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το 1/3 της εκλογικής του δύναμης και περιορίζεται στα επίπεδα του 23%. Ο παλαιός δικομματισμός τής περίπου ισοδυναμίας δεν φαίνεται να επαληθεύεται και μάλιστα σε μία συγκυρία απολύτως δυσμενή για την κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας υγειονομικής καταιγίδας που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός έχει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και καταλληλότητας ενώ οι περισσότερες κινήσεις της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά από ένα υπολογίσιμο τμήμα ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα αυτή δεν έχει αλλάξει παρά τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η Κουμουνδούρου σχεδόν σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι χαρακτηρισμοί περί «χούντας» έχουν γίνει καθημερινότητα.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να πληροφορηθούν εάν «τηρούνται οι προβλέψεις του νόμου σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή έχουμε αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα με τρόπο που παραπλανά τους πολίτες». Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούν στην αντιπολίτευση σχετικά με την αποσπασματική ή συνολική παρουσίαση των ερευνών, όμως το διά ταύτα δεν αλλάζει. Οι πολίτες ζητούν προτάσεις και αποδοκιμάζουν πρακτικές της δεκαετίας του ’80. Η πανδημία έχει ανατρέψει τη ζωή όλων και όσοι μπορούν να ανταποκριθούν με λύσεις για το σήμερα, και κυρίως το αύριο, επιβραβεύονται και στις έρευνες κοινής γνώμης. Τα υπόλοιπα απλώς θυμίζουν τους φωνακλάδες προπονητές που διαμαρτύρονται σε κάθε φάση όχι γιατί έχουν δίκιο αλλά για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους διαιτητές στην επόμενη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση