Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΣΚΗΝΗ δεύτερη: Κάποια από τα τρικάκια που πέταξαν οι «ημιαγωνιστές» έξω από το γραφείο της Ν. Κεραμέως έγραφαν «Ν+2 να είναι οι ώρες σου». Αυτό το «ευχετήριο» μήνυμα -ή και απειλή; -η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ), σε ανακοίνωσή της, σαρκάζοντάς το, το χαρακτήρισε σαν «κονφετί»…
ΣΚΗΝΗ τρίτη: Ο αρχηγός του κόμματος που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ στέλνει «πελατεία» στα κολέγια στέλνει τα παιδιά του σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο. Η όποια αντίφαση παρατηρείται, προφανώς, είναι παραπλανητική.
ΣΚΗΝΗ τέταρτη: Σε τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση του ΤΕΕ ο Α. Τσίπρας λέει στα σοβαρά ότι «αν δεν έχεις 10.000 μόρια στις εξετάσεις, δεν θα γίνεσαι μηχανικός, αν έχεις όμως 10.000 ευρώ το χρόνο για να αγοράσεις ένα ψευτοπτυχίο, θα γίνεσαι». Γίνεσαι άραγε με 10.000 ευρώ το χρόνο; Γιατί με 10.000 μόρια δεν γίνεσαι σίγουρα.
ΣΚΗΝΗ πέμπτη: Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει από το βήμα της Βουλής ότι με τη βάση εισαγωγής «οι φτωχοί θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων»! Ουδείς άλλος έχει προσβάλει τόσο βάναυσα τους φτωχούς, καθιστώντας τους συνώνυμο της ανικανότητας ή της φυγοπονίας. Και ουδείς άλλος έχει τέτοια κτηνώδη άγνοια, ώστε να μη γνωρίζει ότι σε μια χώρα η οποία ουσιαστικά δεν είχε εθνική αστική τάξη την Ιστορία την έγραψαν φτωχόπαιδα, που πάσχισαν, σπούδασαν, δούλεψαν και διέπρεψαν.
ΣΚΗΝΗ έκτη: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της πανδημίας, καλεί στη δημιουργία «παλλαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του δημόσιου πανεπιστημίου». Και το κάνει ακριβώς την προηγουμένη, που το «αψύ» πρωτοπαλίκαρό του κατήγγειλε το υπουργείο Υγείας για 5.000 θανάτους από τον κορονοϊό…
ΣΚΗΝΗ έβδομη: Δημοκρατικά γκαζάκια στα αυτοκίνητα βουλευτή και της γυναίκας του, διαδηλώσεις και κείμενα υπέρ του Κουφοντίνα, πανό υποστηρικτών του «ημιτρομοκράτη» Κουφοντίνα γράφει «Κωστάκη (σ.σ. Μπακογιάννη) πού είναι ο μπαμπάς σου;».
ΣΚΗΝΗ όγδοη: Ο Β. Βασιλικός -προσωπική επιλογή του Α. Τσίπρα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές- γράφει σε άρθρο του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» ότι είναι «προσωπική δικαίωση» οι πενθήμερες άδειες που έπαιρνε κάθε εξάμηνο ο «φαρμακοχέρης». Ο κ. Βασιλικός μάλιστα προειδοποιεί -ποιον και ως τι άραγε;- ότι «θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους», αν -ο μη γένοιτο- συμβεί το μοιραίο. Οι έννοιες «δικαίωση» και «απανθρωπιά» λέγεται ότι αυτοκτόνησαν…
Σκάκι για τρεις
ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ είναι πολλές, αλλά το συμπέρασμα παραμένει ένα και μονότονα το ίδιο: Από δω η κοινωνία, από κει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει ξεμπερδέψει με την τρομοκρατία, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι στο μυαλό τους δεν έχουν ξεμπερδέψει με κάποιους άλλους, που «είχαν κι ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου». Το 65% λέει ρητά ότι θέλει πανεπιστήμια χωρίς ανομία και φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν τελειώσουν ποτέ τη σχολή τους έχοντας μπει γράφοντας 2 ή 3, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δίνει τη μάχη της «Δημοκρατίας και του δημόσιου πανεπιστημίου». Από δω η κοινωνία, από κει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος αναρωτιέται ακόμα «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»…
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΧΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑΙ
Οι «έμπειροι» συνδικαλιστές των υγειονομικών υπαλλήλων κατάλαβαν γρήγορα τι σημαίνει να έχει εμβολιαστεί μόλις το 44% σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας στην Πάτρα, και προσπάθησαν να το «μαζέψουν».
Ωστόσο, δημιουργήθηκε -και δικαίως- μέγα θέμα: Μπορούν οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές -γιατί αυτούς κυρίως αφορά η άρνηση εμβολιασμού και όχι τόσο τους γιατρούς- να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid-19; Η αποστολή των νοσηλευτών είναι να ωφελούν και όχι να βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων που καταφεύγουν στο ΕΣΥ.
Αν είναι εκτεθειμένοι στον ιό και απρόθυμοι να εμβολιαστούν, τότε δεν είναι επικίνδυνοι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ήδη ασθενείς. Η συζήτηση «άνοιξε» πολύ και διατυπώθηκαν όλες οι απόψεις. Από την ακραία σκληρή άποψη της άμεσης απόλυσης των αρνητών-νοσηλευτών μέχρι τους απόλυτους δικαιωματιστές, οι οποίοι δεν βλέπουν το παραμικρό πρόβλημα.
Ωστόσο, όπως πάντα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και εκεί αναζητεί λύση και η κυβέρνηση. Εξαντλώντας την πειθώ. Αναγκαστικός εμβολιασμός, με την έννοια οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν με το ζόρι, δεν γίνεται. Υποχρεωτικός, όμως, μπορεί να γίνει. Μπορεί να μην επιτρέπεται π.χ. σε κάποιον ανεμβολίαστο νοσηλευτή να έρθει σε επαφή με non Covid ασθενείς. Αν έρθει σε επαφή με Covid ασθενείς, το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό του.
Oμως δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό -εφόσον είναι φορέας- σε κάποιον ασθενή που βρίσκεται στο νοσοκομείο για άλλον -σίγουρα σοβαρό τέτοια εποχή- λόγο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί μπορούν -με δική τους ευθύνη- να παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν Covid-19. Δηλαδή σε ήδη νοσούντες. Ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι για όσο διάστημα απαιτηθεί να πάρουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr