Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Σάββατο απόγευμα αγόρασα από τη Φιλελλήνων όλα τα κυριακάτικα φύλλα. Οχι ότι δεν τα αγοράζω, έτσι κι αλλιώς, την Κυριακή, αλλά ήθελα να δω πώς είχε δημοσιοποιηθεί η πληροφορία του συνομιλητή μου. Πουθενά το σκάνδαλο-χαλασμός. Ούτε λέξη. Διάβασα όμως πολλές λέξεις από τις ήδη γνωστές καταγγελίες αλλά για πρόσωπο επώνυμο και σκηνοθέτη ονομαστικά, ούτε λέξη.
Τον παίρνω στο τηλέφωνο: «Πέρασα όλο το απόγευμα διαβάζοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες αλλά δεν το βρήκα». «Εχεις δίκιο, μου απαντά. Ο συνάδελφός σου μου είπε ότι μετατέθηκε η αποκάλυψη για τη Δευτέρα, εκτός αν αποφασίσουν να το βάλουν στο site της εφημερίδας, που έχει τεράστια αναγνωσιμότητα».
Την Κυριακή είχα πολλή δουλειά αλλά αν δημοσιευόταν κάτι, σε όποιο site, κάποιος θα με ενημέρωνε. Επομένως, το μεγάλο σκάνδαλο δεν ήταν… συνεπές στο ραντεβού που μας έδωσε ο φίλος.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Κυριακή βράδυ με παίρνει εκείνος στο τηλέφωνο για να με βεβαιώσει ότι «τη Δευτέρα το σκάνδαλο θα είναι πρωτοσέλιδο και θα γίνει το “έλα να δεις”». Δευτέρα πρωί παίρνω τις εφημερίδες, διαβάζω τις καταγγελίες όλων των προηγούμενων ημερών αλλά το σκάνδαλο – «έλα να δεις», ούτε εγώ το είδα, ούτε όσοι άλλοι είχαν ειδοποιηθεί από τον φίλο. Ούτε και στα sites. Για social media δεν συζητώ γιατί είναι τόσες χιλιάδες, που μόνον αν υπήρχε κάποια ειδική υπηρεσία αποδελτίωσης θα μπορούσε να έχουμε σχετική ενημέρωση.
Οταν Δευτέρα βράδυ με πήρε ο φίλος για να μου μιλήσει για το σκάνδαλο του είπα ότι εκείνος μεν δεν πρέπει να αγωνιά γιατί του ανεβαίνει η πίεση, εγώ δε χρειάζεται να ξεκουράζομαι διαβάζοντας «την ανασκαφή», μια ιστορία πραγματική, πολύ καλογραμμένη από τον Τζον Πρέστον, για την ανακάλυψη ενός αγγλοσαξωνικού σκάφους που είχε θαφτεί περί το 600 μ.Χ. κοντά στο Σάφολκ αποτελώντας την πιο φημισμένη αρχαιολογική ανασκαφή στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Πρέστον παίζει με τον θάνατο και το σκάφος-ταφικό μνημείο. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Μετά σκέφτηκα: Τι να σου κάνει η ανασκαφή στο Σάφολκ όταν εδώ «οι ανασκαφές» στις ζωές των άλλων γίνονται με εργαλεία ψιθύρους και φήμες. Τι περίεργες μέρες είναι αυτές που ζούμε….
Από την έντυπη έκδοση