Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αποφάσεις αυτές έσωσαν τη χώρα από το πρώτο σφοδρό κύμα του κορονοϊού που χτύπησε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κόστος για την οικονομία ήταν μεγάλο, όχι όμως μεγαλύτερο από τις χώρες που άργησαν να λάβουν μέτρα ή πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία είτε υιοθετώντας καταστροφικές, όπως αποδείχθηκε, θεωρίες περί ανοσίας της αγέλης είτε διατηρώντας ανοιχτές τις αγορές μέχρι να οδηγηθούν στο σφράγισμά τους υπό την πίεση της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας.
Στο δεύτερο κύμα η χώρα μας χτυπήθηκε ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ο ιός έδειξε ότι δεν συγχωρεί λάθη και καθυστερήσεις ακόμη και λίγων ημερών. Με μεγάλες θυσίες και αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου το ΕΣΥ άντεξε και επήλθε σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το άνοιγμα της αγοράς και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία επιβεβαίωσαν τον βασικό κανόνα της πανδημίας, σύμφωνα με τον οποίο η αυξημένη κινητικότητα θα φέρει αυξημένα κρούσματα.
Το τρίτο κύμα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα. Οι μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα, ενώ χτυπούν και νεότερες ηλικίες. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος, ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν από τον μεταλλαγμένο ιό μετρούν καθημερινώς χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.
Σύντομα ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Γνωρίζει ότι το κόστος της οικονομίας από ένα αυστηρό lockdown είναι σημαντικό ενώ 12 μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού η κόπωση της κοινωνίας φτάνει στα όρια της εξάντλησης. Ομως όλες οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη είχαν ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αλλωστε εάν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάσχεση. Είδαμε ότι ακόμη και το πλήρες άνοιγμα των καταστημάτων δεν κράτησε πάνω από 10 ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνει υπόψη του ο πρωθυπουργός. Οι δομές του ΕΣΥ είναι καταπονημένες ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε το 20%, η κατάσταση είναι διαφορετική. Σήμερα η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπερνά το 60% και μια ταχεία αύξηση των περιστατικών θα προκαλούσε γενικό «βραχυκύκλωμα».
Μία δύσκολη απόφαση τώρα μπορεί να είναι σωτήρια για τη χώρα προκειμένου το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων. Ενδεχομένως να είναι και η πιο κατάλληλη για την οικονομία εν όψει τουρισμού, εφόσον το πρόγραμμα εμβολιασμών επιταχυνθεί από τον Απρίλιο.
Σκάκι για τρεις
ΜΙΖΕΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
Η εμπρηστική επίθεση έξω από το σπίτι του βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου είναι μία ακόμη τρομοκρατική ενέργεια από τους νοσταλγούς της ταραγμένης περιόδου της Μεταπολίτευσης. Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από την κατοικία του βουλευτή και από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στα Ι.Χ. και στον τοίχο της κατοικίας.
Ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη «μίζερη» συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, που με λίγες λέξεις «καταδίκασε αυτονόητα» την ενέργεια χωρίς περισσότερες αναλύσεις, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε μεν αλλά σημείωσε ότι «η επίθεση το μόνο που πετυχαίνει είναι να δίνει άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την καταστολή, το χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται κι ο ίδιος ο Κ. Μπογδάνος». Πάλι καλά που δεν τον κατήγγειλαν για διατάραξη κοινής ησυχίας. Ο δημοκρατικός κόσμος δεν πρέπει να αφήνει έστω και χαραμάδες ανοχής απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες. Δίπλα από την κατοικία του βουλευτή έπαιζαν μικρά παιδιά, θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη χειρότερα. Η τρομοκρατία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας, χωρίς αστερίσκους ή «ναι μεν αλλά».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση