Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, η εκλογή του πανηγυρίστηκε δεόντως στο Ιρακινό Κουρδιστάν, προκαλώντας ταυτόχρονα ρίγη ανησυχίας στην Τουρκία, λόγω των γνωστών δεσμών του νέου προέδρου με το κουρδικό στοιχείο.
Ορισμένες, μάλιστα, καλτ φυσιογνωμίες της τουρκικής πολιτικής, όπως ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ, Ορχάν Μίρογλου, υποστηρίζουν ότι στις φλέβες του Μπάιντεν ρέει το αίμα της κουρδικής φυλής Μπιρουκί και το πραγματικό του όνομα είναι Τζιμογέ Μπαχατίν Αγά!
Πίσω από αυτές τις τερατολογίες κρύβεται ο υπαρκτός φόβος της τουρκικής διπλωματίας και του βαθέος κράτους ότι η διοίκηση Μπάιντεν συμμερίζεται την ατζέντα διαμελισμού της Τουρκίας, με τη δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν, που θα λειτουργήσει σαν αμορτισέρ ασφαλείας του Ισραήλ. Και το γεγονός είναι ότι με τις πρώτες της κινήσεις η νέα αμερικανική διοίκηση βοήθησε να φουντώσει αυτός ο μύθος.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις μακροχρόνιες, παράνομες φυλακίσεις του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και του επιχειρηματία-ακτιβιστή του πάρκου Γκεζί, Οσμάν Καβαλά, που απασχόλησαν αυτές τις μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις η Αγκυρα αντέδρασε σπασμωδικά.
Οχι μόνο αρνήθηκε να τους απελευθερώσει, αλλά απηύθυνε νέες εξοντωτικές κατηγορίες σε βάρος του Ντεμιρτάς και άλλων Κούρδων πολιτικών, αποσκοπώντας να διαλύσει το HDP (καταπώς ζήτησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί) μαζί με τις 3.500 νόμιμες και ημι-νόμιμες κουρδικές οργανώσεις της Τουρκίας.
Για να επιλέγει το τουρκικό κατεστημένο να βαδίσει σε τόσο συγκρουσιακό μονοπάτι σημαίνει πως κάτι πολύ άσχημο φοβάται από τη μεριά της Ουάσιγκτον.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr