Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πράγματι, αφού εξάντλησαν κόσμο και εαυτούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισαν να διορθώσουν το λάθος τους και να εκλέξουν τον Τζο Μπάιντεν νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο το αιχμηρό χιούμορ των Βρετανού πολιτικού, που κάποτε μοίρασε τον κόσμο μαζί με τον Ρούζβελτ και τον Στάλιν, δεν τον γλίτωσε από τη δεύτερη… αποπομπή. Η προτομή του εξαφανίστηκε από το Οβάλ Γραφείο με απόφαση Μπάιντεν, αφού είχε επανατοποθετηθεί επί Τραμπ επειδή πρώτα την είχε απομακρύνει ο Ομπάμα… Δείχνει άραγε κάτι αυτό για την αμερικανική διπλωματία;
Και ναι και όχι. Οι συμβολισμοί είναι πάντοτε σημαντικοί, όσο και αν στο τέλος η πολιτική παραμένει η τέχνη του εφικτού. Ομως ακόμα και οι παραμικρές μεταβολές, σημειολογικές έστω, στέλνουν μηνύματα.
Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε μια προτομή του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Σέζαρ Τσάβεζ, η οποία θα κοσμεί μαζί με τις προτομές των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ρόζα Παρκς, Ελενορ Ρούσβελτ και Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το γραφείο του. Αντίστροφο δρόμο, προς λιγότερο δημοφιλή δωμάτια, τράβηξαν οι προτομές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Αντριου Τζάκσον (θητεία 1829-1837), που είχε φτιάξει περιουσία από το δουλεμπόριο, και του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ (1940-1945, 1951-1955). Το θέμα φυσικά έφτασε μέχρι το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε χαλαρός με τα νέα και αρκέστηκε να διαμηνύσει πως η διακόσμηση του Λευκού Οίκου είναι δουλειά του Αμερικανού προέδρου και πως δεν θα επηρεάσει σε τίποτα τη σημαντική σχέση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου. Βέβαια όταν το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε την προτομή του Τσόρτσιλ και ο Τζόνσον ήταν δήμαρχος Λονδίνου, δεν δίστασε να γράψει στη «Sun» πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έδειχνε «περιφρόνηση» ίσως από την «αντιπάθεια προς τη βρετανική αυτοκρατορία που κληρονόμησε (ο Ομπάμα) από τους Κενυάτες προγόνους του».
Ο «Βρετανός Τραμπ», όπως τον είχε αποκαλέσει ο απελθών πρόεδρος, αποφεύγει τώρα τις πολιτικές εξυπνάδες, αφού ξέρει καλά πως το πραγματικό Brexit μόλις τώρα αρχίζει. Και στο κάτω κάτω, όπως έλεγε -ένας Ιρλανδός αυτή τη φορά-, ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι είναι δύο έθνη που τους χωρίζει η ίδια γλώσσα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr