Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Είναι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Για την ακρίβεια η 61η διερευνητική. Η 60ή έγινε το 2016. Εκτοτε καμία. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη άρχισε ο χρόνος να μετρά αντίστροφα. Πάγια θέση στα Ελληνοτουρκικά -από Κων. Μητσοτάκη άρξασθαι- «δεν κόβουμε γέφυρες».
Η Τουρκία, αν δεν είχε επιλέξει να πορεύεται με την απειλή των όπλων, με την προβολή της δήθεν υπεροπλίας της και άλλα ηχηρά παρόμοια, έπρεπε αυτές τις μέρες να είχε χαμηλώσει τους τόνους και όχι να αναλώνεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε απειλές. Το ερώτημα είναι: Πράγματι ενδιαφέρει την Τουρκία να οικοδομηθεί καλό κλίμα ανάμεσά μας ή επιδιώκει έναν διάλογο όπου η καχυποψία θα θριαμβεύσει;
Θα μου πεις για την Τουρκία μιλάμε. Πριν να πατήσει το πόδι της στην Πόλη η ελληνική αντιπροσωπεία, ξεκίνησε τις απειλές: «Αν δεν συνεργαστεί η Αθήνα θα έχει την ευθύνη της έντασης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή, σε τι να συνεργαστεί η Αθήνα, πέραν της γνωστής ατζέντας; Δεν έχει πληροφορηθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα θέματα για τα οποία η Αθήνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί;
Φυσικά και ξέρει. Αλλά υπαινίσσεται ότι οι δικές του προτάσεις ήταν αντικείμενο διερεύνησης και της 60ής επαφής με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζει ότι εκβιάζοντας, εμμέσως, θα επιβάλει να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του. Και για ποιο λόγο; Προκειμένου να «μην πέσει στους ώμους της Αθήνας η ένταση». Ητοι: Να συζητήσουμε αυτά που δεν συζητήσαμε, από το… 1976 και εντεύθεν, προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων.
Μας έχει για ηλίθιους ο Μεβλούτ; Δεν το νομίζω. Πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του; Ούτε καθ’ ύπνον. Επομένως, θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της 61ης διερευνητικής επαφής, το οποίο από τώρα υπονομεύει. Ντουφεκάει στον αέρα για να αφήσει τον… «μουτζούρη» στα δικά μας χέρια! Να εμφανιστεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και να δείξει την Ελλάδα ως υπαίτια της αποτυχίας της 61ης διερευνητικής επαφής.
Μήπως φοβάται η Τουρκία τις κυρώσεις που υπάρχουν από τον Δεκέμβρη μετέωρες; Σιγά μη στάξει η ουρά του λαδωμένου ποντικού. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, που ήταν πριν από τρεις μέρες στην Αγκυρα, συζητώντας τις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, «εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι μειώθηκε η ένταση στο Αιγαίο». Και «την ευχαρίστησή του που οι δύσκολες συζητήσεις του Δεκεμβρίου έμειναν πίσω, γιατί πολύ θα ήθελε να εμβαθύνει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Καλά! Ας πείσει, κατ’ αρχάς, ο κ. Μάας την Τουρκία να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και μετά βλέπουμε τη συνέχεια στις Βρυξέλλες. Αλλωστε ο δρόμος της Τουρκίας προς Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μέσω Αθηνών και Λευκωσίας…
Από την έντυπη έκδοση