Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μία βασική προεκλογική θέση της Ν.Δ. ήταν ότι θα αλλάξει το νόμο για τις συγκεντρώσεις ώστε και οι διαδηλωτές να κινούνται με ασφάλεια χωρίς να απειλούνται από ταραχοποιά στοιχεία που συνήθως παρεισφρέουν στις πορείες, αλλά και η λειτουργία της πόλης να μην καταλύεται από μικρές συναθροίσεις.
Ως κυβέρνηση πλέον η Ν.Δ. ψήφισε το νόμο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ υπεγράφησαν και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με τις πορείες και τη χρήση συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους.
Συγκεντρώσεις γίνονταν στο παρελθόν και θα εξακολουθούν να γίνονται, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. δεν περιορίζει το δικαίωμα συλλογικών φορέων ή συνδικάτων να διαδηλώνουν, αλλά θέτει το πλαίσιο ώστε οι πορείες να γίνονται με ασφάλεια χωρίς παρουσία μπαχαλάκηδων, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αιματηρά επεισόδια.
Η Aστυνομία θα ενημερώνει τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων για το εάν θα υπάρξουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, ενώ θα υπάρχει ειδικός μεσολαβητής για διαρκή επικοινωνία.
Κάθε αστυνομικός θα φέρει πλέον διακριτικό αριθμό ώστε όλοι να λογοδοτούν, ενώ ορισμένοι θα φέρουν και κάμερες για να υπάρχει αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίσθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. κάθε πορεία.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι συγκεντρώσεις διαβαθμίζονται ανάλογα με τον όγκο τους ώστε να καταλαμβάνουν αντίστοιχα μέρος του οδοστρώματος και να αποφεύγεται η παράλυση των πόλεων από μικρές συναθροίσεις.
Παράλληλα, μπαίνουν κανόνες στα μέσα που θα χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. για να περιορισθεί η χρήση χημικών, που πλέον θα συνιστά την τελευταία επιλογή της Aστυνομίας, ύστερα από προειδοποιήσεις και λήψη άλλων ηπιότερων μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε κάθε συγκέντρωση τα βήματα της Aστυνομίας θα είναι η προετοιμασία, η επικοινωνία, η δράση και η λογοδοσία. Το σχέδιο θα κριθεί στην πράξη, ώστε να πάψουν οι «κουκουλοφόροι» να προβοκάρουν τις συγκεντρώσεις και με κάθε ευκαιρία να διαλύουν την πόλη, αλλά και να μην υπάρχουν αστυνομικές αυθαιρεσίες. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί η πόλη να παραλύει από συγκεντρώσεις 100-150 ατόμων ή ότι κάθε πορεία θα καταλήγει σε οδομαχίες θα αντιταχθούν στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την κοινή λογική πάντως, η προστασία των διαδηλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της πόλης μπορούν να συνυπάρξουν με ασφάλεια για όλους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ;
Απορίες προκαλούν οι θέσεις που έχουν λάβει οι περισσότερες πρυτανικές αρχές στο ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων.
Με εξαίρεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που δέχεται τη δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης, καθώς νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τον προπηλακισμό και την επιχείρηση διαπόμπευσης του πρύτανη, οι Σύγκλητοι των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας είτε απορρίπτουν τη διάταξη του νομοσχεδίου για τη λειτουργία ειδικής ομάδας φύλαξης υπό την Ελληνική Αστυνομία είτε νίπτουν τα χείρας τους με γενικόλογες αναφορές περί ανάγκης προστασίας του αυτοδιοίκητου των σχολών.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται υπηρεσία προστασίας κατάλληλα εκπαιδευμένη για να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες χωρίς όμως αυτή να έχει στη δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία, αλλά στη Σύγκλητο».
Δηλαδή θέλουν κάτι σαν αστυνομικούς (αφού θα πρέπει να προλαβαίνει έκνομες πράξεις), αλλά υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικά μέσα «η ελεγχόμενη πρόσβαση και οι κάρτες εισόδου γιατί δεν θα προσφέρουν ιδιαίτερα, ενώ αντιθέτως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο».
Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι θέλουν οι πρυτάνεις για να επικρατήσει το αίσθημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν θεωρούν ότι ακόμη τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης που λειτουργούν σε όλες τις σχολές διεθνώς εδώ κρίνονται προβληματικά. Το βέβαιο είναι ότι ουσιαστικές λύσεις δεν προτείνονται, αντιθέτως οι θέσεις τους ανακυκλώνουν αδιέξοδα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση