Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Προτιμήσαμε να τα παραθέσουμε χωρίς χαρακτηρισμούς- κι εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
Οι επαναστατικές φαντασιώσεις
1) Τον Δεκέμβριο του 2015 ένας 78χρονος συνταξιούχος με εισόδημα 300 ευρώ τον μήνα (υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι πια και στη Γερμανία) εντοπίστηκε από περαστικό να ψάχνει σε κάδο σκουπιδιών ενός σούπερ μάρκετ στη Βαυαρία. Ο διαβάτης το είπε στους υπευθύνους κι εκείνοι κάλεσαν την αστυνομία, που συνέταξε μήνυση κατά του συνταξιούχου για παραβίαση ξένης ιδιοκτησίας και κλοπή (σημειωτέον ότι ο κάδος ήταν στον δρόμο). Η δίκη τελικά έγινε πριν από λίγες μέρες. Το γερμανικό δικαστήριο αγνόησε τις επισημάνσεις της δικηγόρου του συνταξιούχου, ότι ο πελάτης της στερείται βασικών μέσων επιβίωσης και του επέβαλε πρόστιμο 200 ευρώ για την «κλοπή σκουπιδιών» στον δρόμο. Δεν τους συγκίνησε ούτε το ότι έπασχε από άνοια.
2) Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2011, ένας Ουκρανός μετανάστης είχε κλέψει ένα σακουλάκι με συσκευασμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ της Γένοβας, αξίας 4,07 ευρώ. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση και 100 ευρώ πρόστιμο, μολονότι ο δημόσιος κατήγορος πρότεινε να απαλλαγεί λόγω της «ευτελούς αξίας» του κλοπιμαίου. Η υπόθεση έφτασε στο εφετείο και τελικά στον Αρειο Πάγο της Ιταλίας, που απάλλαξε τον μετανάστη με το σκεπτικό ότι «έκλεψε από ανάγκη επειδή πεινούσε». Η Corriere della Sera δεν μπόρεσε να μη χλευάσει το ότι δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς και υπάλληλοι των τριών βαθμίδων της ιταλικής Δικαιοσύνης ξόδεψαν εργατοώρες για μια κλοπή κάτω των 5 ευρώ.
3) Στη χθεσινή «Corriere» διαβάσαμε τα εξής: «Το πλεόνασμα του 2016 στη Γερμανία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας το 1,9% του ΑΕΠ. Ηταν η μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας πενταετίας και ταυτόχρονα μια πολύ κακή είδηση για την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου