Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟ γνωρίζουμε πολύ καλά. Από πρώτο χέρι. Το βιώσαμε με τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Ατέρμονες συζητήσεις, λάθος διαγνώσεις και αποφάσεις, που όταν πια λαμβάνονταν είχαν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.
ΤΟ βιώνουμε εκ νέου με το πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη τον Ερντογάν. Παζάρι και συμφέροντα. Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία μετρούν τις συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα με την Αγκυρα, μετρούν και τις επενδύσεις και μασάνε τα λόγια τους. Βάζουν στο τραπέζι κυρώσεις, τις οποίες δεν επιθυμούν και τις οποίες πιθανότατα ποτέ δεν πρόκειται να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν.
ΤΑ ίδια έγιναν/γίνονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συζήτηση ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη, οι αποφάσεις ελήφθησαν με το ζόρι στα τέλη του καλοκαιριού. Μπήκαμε στο 2021 και ακόμα δεν έχει πέσει ούτε σεντ τσακιστό. Ολα δείχνουν πως παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκε το βέτο Πολωνίας, Ουγγαρίας και πάλι η διαδικασία κινείται βασανιστικά αργά. Το πιθανότερο είναι πως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έρθουν πριν από το φθινόπωρο του 2021. Και η ακόμα μεγαλύτερη πλάκα ότι κανείς δεν είχε υπολογίσει την οικονομική ζημιά για όλες τις χώρες από το δεύτερο, ίσως και από το τρίτο, κύμα του κορονοϊού.
ΣΤΟ ζήτημα των εμβολίων, όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έσπασε κάθε ρεκόρ ανικανότητας. Τίποτα δεν έγινε, βέβαια, τυχαία. Το Βερολίνο προσπάθησε να «ισορροπήσει» τις παραγγελίες. Να πάρει η Ευρώπη εμβόλια από γερμανική και γαλλική εταιρία, που όμως ακόμα δεν έχουν φτάσει στην παραγωγή. Πόνταραν και στο εμβόλιο της Οξφόρδης που είναι πάμφθηνο – κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ. Και, τελικά, οι χώρες της Ευρώπης αντί να γκαζώνουν για να εμβολιάσουν εκατομμύρια πολίτες, έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους λίγες παρτίδες. Η αποτυχία είναι εκκωφαντική. Η Μέρκελ και η ολλανδική κυβέρνηση που «πρωταγωνίστησαν» σε όλο αυτό το φιάσκο, τώρα πληρώνουν το πολιτικό κόστος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΟ ζήτημα είναι να μάθει, επιτέλους, η Ευρώπη από τα λάθη της. Να τρέξουν και να κλείσουν άμεσα νέες συμφωνίες για εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία να παραδοθούν άμεσα σε όλες τις χώρες.
Και από εδώ και πέρα να αλλάξουν στρατηγική. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο σωστό timing, αλλιώς δεν έχουν νόημα. Μόνο έτσι θα συνεχίσει να έχει νόημα και μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr