Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ τολμηρές. Αποφάσεις που ενέχουν ρίσκο. Αποφάσεις που θα κριθούν από την πραγματικότητα, την οποία θα βιώσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
ΟΙ επόμενοι τρεις μήνες -όπως έχουν σημειώσει όλοι οι επιστήμονες- θα είναι οι πιο δύσκολοι στη μάχη κατά της πανδημίας. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τη διασπορά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα επηρεαστεί η διασπορά του κορονοϊού από την πτώση της θερμοκρασίας, καθώς έως τώρα ο χειμώνας δεν έχει «έρθει» ακόμα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.
ΤΑ μηνύματα που έρχονται από τον υπόλοιπο πλανήτη δεν είναι ενθαρρυντικά. Ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία, ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία, στο «κόκκινο» πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συναγερμός και πάλι στην Ιαπωνία. Ολα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει σοβαρά λάθη στις παραγγελίες και στο ρυθμό διανομής των εμβολίων.
ΜΑΚΑΡΙ να πάνε όλα καλά και να αποφύγουμε αναζωπύρωση της διασποράς. Αν, όμως, ύστερα από λίγες εβδομάδες οι συνθήκες οδηγήσουν σε εκ νέου αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων; Αν υπάρξει ανάγκη να ξανακλείσουν τα σχολεία και οικονομικές δραστηριότητες;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ η κυβέρνηση διαθέτει τέτοια επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Γι’ αυτό και παίρνει αυτό το ρίσκο. Γιατί είναι ευνόητο πως από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα των πολιτών.
ΤΗΝ ώρα που κορυφώνεται ο πόλεμος κατά της πανδημίας, έχει φουντώσει η συζήτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ποιοι υπουργοί μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι ράβουν κοστούμια.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όμως, αδιαφορεί για τέτοιου είδους πολιτικολογίες. Ασχολούνται με την επιβίωση της επιχείρησής τους, με το να κρατήσουν τη θέση εργασίας τους, να μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους.
Ο ανασχηματισμός είναι ένα πολιτικό χαρτί. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβερνητική λειτουργία παρουσιάζει αρρυθμίες. Περισσότερο και από τον ανασχηματισμό φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό ανασχεδιασμό στην κυβερνητική στρατηγική.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ανενημέρωτοι μιλούν για χαλάρωση μέτρων και ύστερα από δύο ώρες ανακοινώνεται αυστηροποίηση του lockdown. Υπουργοί καλούνται να εμβολιαστούν ύστερα από σχεδιασμό του Μαξίμου και μετά από λίγες ώρες τους «αδειάζουν» λες και πήγαν στα… κρυφά. Τα ίδια είχαν συμβεί και στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κάποια κυβερνητικά στελέχη προανήγγειλαν άρση των μέτρων, που τελικά ισχύουν έως σήμερα!
Η κυβέρνηση επιβάλλεται να διαθέτει ξεκάθαρη γραμμή. Οι αμφιταλαντεύσεις αναστατώνουν τους πολίτες. Και από ό,τι φαίνεται αρκετές αστοχίες προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στο Μαξίμου, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση καταστάσεων.
Ο ανασχεδιασμός της στρατηγικής θα βοηθήσει στην πιο εύρυθμη λειτουργία. Και ας γίνει παράλληλα και ανασχηματισμός, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Το στοίχημα για την αντιμετώπιση της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης είναι δύσκολο. Απαιτείται ξεκάθαρος οδικός χάρτης, για να νιώσουν οι πολίτες διπλά ασφαλείς.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr