Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το βασικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι να πετύχει υψηλότερες ταχύτητες στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου σε δυσμενείς συνθήκες, που αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο τρίμηνο, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, πριν βελτιωθούν δραστικά με την υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ανασχηματισμός, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για άμεση υλοποίησή του, δεν γίνεται υπό δημοσκοπική πίεση, όπως συνήθως συνέβαινε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση έχει διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, ενώ σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής δράσης οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι υψηλότερες σε σύγκριση με της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, οι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν γίνονται για να επιτευχθεί η «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού έργου, ακόμη και εν μέσω πανδημίας η παραγωγή νομοθετημάτων κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς. Το ζητούμενο του ανασχηματισμού είναι η επιτάχυνση σε τομείς που έχουν σχέση με την παραγωγική διαδικασία και την καθημερινότητα του πολίτη.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η χώρα θα έχει στη διάθεσή της από το προσεχές καλοκαίρι τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – υπολογίζεται ότι για φέτος οι εισροές θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αξιοποίησή τους, όχι με απλή λογική εκταμιεύσεων αλλά ένταξης των πόρων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, που θα προσδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγορά και στην απασχόληση, είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της οικονομίας.
Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, δηλαδή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, αναμένεται να έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ώστε να επιτευχθεί η αποκαλούμενη ανοσία της κοινότητας, ανοίγοντας το δρόμο για δυναμική επιστροφή του τουρισμού.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Με τον ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξει ένα σχήμα που θα «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις τους επόμενους έξι μήνες, ώστε όταν επιτέλους θα απομακρυνθεί ο υγειονομικός εφιάλτης και η αγορά θα ψάχνει τα πατήματά της μετά την πολύμηνη «καραντίνα», η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει το πλάνο αλλαγών που θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Με τη διαφαινόμενη επιλογή του Μαξίμου να υλοποιηθεί τώρα ο ανασχηματισμός ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει χρόνο, όχι πολιτικό, καθώς διαθέτει ισχυρή εντολή μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και δεν αισθάνεται πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά μεταρρυθμιστικό.
Αλλωστε εκεί θα κριθεί τελικά και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, όχι μόνο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
Με τον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει «ταχύτητες» συνολικά στην κυβέρνηση, ώστε με το πέρας της πανδημίας η επανεκκίνηση να είναι πιο ισχυρή και η Ελλάδα να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος του 2020. Οι αλλαγές γίνονται έξι μήνες νωρίτερα από τη συμπλήρωση των δύο πρώτων χρόνων της κυβερνητικής θητείας, για «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση