Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη συνέχεια επιχειρήθηκε από την Κουμουνδούρου ένας «συμψηφισμός ευθυνών» με επίκεντρο τροπολογία που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2018 για τη λειτουργία των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ψηφιστεί και από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση ψηφίστηκε και το 2020, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Η διαφορά, βέβαια, είναι πως όταν τον Μάιο του 2018 διαβιβάστηκε στη Βουλή η τροπολογία με βασική αιτιολογία την ανάγκη διατήρησης θέσεων εργασίας στα καταστήματα αφορολογήτων των ακριτικών περιοχών, η μετοχή της Folli Follie εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ δύο χρόνια αργότερα υπήρχε στην εταιρία ειδική διαχείριση και οι ρυθμίσεις δεν είχαν χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Οταν, πάλι, οι αποκαλύψεις για τα e-mails του στελέχους της Folli Follie με την ηγεσία της εταιρίας συνεχίστηκαν, εμπλέκοντας αυτή τη φορά την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ως ενήμερη των «διευκολύνσεων», στην Κουμουνδούρου πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι «επιχείρηση των υπόδικων Κουτσολιούτσων χρηματοδοτείται από το 2014 από την εταιρία Endeavor, συνιδρύτρια της οποίας ήταν η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη». Σε απόγνωση πρέπει να βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς. Πάντως, από τα e-mails που αποκαλύφθηκαν, «μπροστάρης» για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο δεν ήταν η Εndeavor, αλλά βουλευτής τους.
Το τι ακριβώς έχει συμβεί θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, γιατί εγείρουν και πολιτικά θέματα.
Πρώτον, η «φούσκα» της Folli Follie έσκασε στις 4 Μαΐου 2018, όταν ο επενδυτής Gabriel Grego παρουσίασε στοιχεία αμφισβητώντας τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας και μιλώντας για εικονικές συναλλαγές στην Ασία. Παρότι οι ανακοινώσεις του Grego είχαν διεθνή απήχηση, καθώς ασχολήθηκαν έγκυρα οικονομικά μέσα ενημέρωσης όπως οι «Financial Times», οι αντιδράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν από ανύπαρκτες έως νωχελικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Folli Follie διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών για 20 ημέρες από τις αρχικές αποκαλύψεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να «ξεφορτωθούν» μετοχές. Κανένας από την τότε κυβέρνηση δεν «συγκινήθηκε» να δει τι συμβαίνει με τις καταγγελίες για τη συγκεκριμένη εταιρία.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Δεύτερον, η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι στη διοίκηση της εταιρίας επί πολλούς μήνες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έπρεπε να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2018 για να διαπιστωθεί πως ο τζίρος της Folli Follie δεν ήταν 1,5 δισ. ευρώ αλλά 350 εκατομμύρια, και για τη χρήση του 2017, αντί για κέρδη 350 εκατομμυρίων, υπήρχαν ζημίες 120 εκατομμυρίων. Δηλαδή η διοίκηση παρέμενε ανενόχλητη για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τις διαπιστωμένες ατασθαλίες.
Τρίτον, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επί ΣΥΡΙΖΑ ο οικονομικός διευθυντής της Folli Follie διορίστηκε στο Υπερταμείο για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας! Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω του σκανδάλου, ανακλήθηκε ο προκλητικός διορισμός.
Τέταρτον, ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και η Folli Follie βρισκόταν στον αέρα, η εταιρία αποφάσισε να δωρίσει 80.000 ευρώ σε νοσοκομεία της εκλογικής περιφέρειας του βουλευτή, που, σύμφωνα με τα e-mails που έγιναν τώρα γνωστά, λειτουργούσε ως «μπροστάρης» για να καθυστερήσει ο έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το σκάνδαλο διερευνάται από τη Δικαιοσύνη για να δούμε εάν το στέλεχος της Folli Follie ήταν «φαντασιόπληκτο» και ήθελε να εμπλέξει πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ή τα όσα αναφέρονται στις επικοινωνίες που είχε με τον Κουτσολιούτσο έχουν, τελικώς, βάση. Το βέβαιο είναι πως η ολιγωρία των ελεγκτικών αρχών στη διερεύνηση των αρχικών καταγγελιών του Αμερικανού επενδυτή έβγαζε μάτια από τον Μάιο του 2018.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση