Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες της Μεσογείου που μπόρεσαν να ανοίξουν τις πύλες τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, που αποτελούν βασικούς «πελάτες» της χώρας μας, ήταν μειωμένες σε επίπεδα άνω του 94%. Συνολικά στο δεκάμηνο επισκέφτηκαν τη χώρα μας 7,1 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 29 εκατ. πέρυσι.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σημασία που έχει να πετύχουμε φέτος καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο του τουρισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί ταχύτερα από τις σημερινές προβλέψεις.
Ηδη, παρατηρούνται καθυστερήσεις που οφείλονται στην απρονοησία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια για να καλύψει τις ανάγκες των χωρών μελών. Ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα φτάναμε στους 2 εκατ. εμβολιασμούς μηνιαίως από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι διαθέσιμες δόσεις της Pfizer έως τις 31 Μαρτίου δεν θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες.
Δηλαδή, στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού, όταν για να έχει επιτευχθεί ανοσία το ποσοστό αυτό θα πρέπει να προσεγγίσει το 60-70%. Ασφαλώς, στη μάχη των εμβολιασμών θα μπουν σύντομα τα σκευάσματα της Moderna και της Astra Zeneca, οπότε αναμένεται να πυκνώσουν οι εμβολιασμοί και να καλυφθεί ένα μέρος από το χαμένο έδαφος.
Ορθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εθνικό στοίχημα την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πιεστεί η Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις νωρίτερα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Διαμαρτυρίες για τα μικρά αποθέματα εκδηλώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Γερμανία υπολογίζουν ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού, αλλά ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια μονομερώς από την κυβέρνηση του Βερολίνου να εξασφαλιστούν περισσότερα εμβόλια.
Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων για την προμήθεια των εμβολίων την έχει αποκλειστικά η Κομισιόν, θα πρέπει οι Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιτρέψει μονομερή παιχνίδια της μιας χώρας που μπορούν να λειτουργήσουν σε βάρος της άλλης.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι, καθώς ο χειμώνας ευνοεί τη μετάδοση των ιών και καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτιση του Covid- 19.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνει επιτάχυνση των διαδικασιών για τους εμβολιασμούς ώστε να υπάρχει σαφής ανάκαμψη της οικονομίας από το καλοκαίρι. Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση στο πρώτο τρίμηνο του έτους στην οικονομία θα είναι κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και αγοράς.
Η Ελλάδα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και θα πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου η θερινή περίοδος του 2021 να αποφέρει τουλάχιστον διπλάσια έσοδα σε σχέση με το 2020, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν έχει προχωρήσει εντατικά το πρόγραμμα εμβολιασμού.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση