Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για lockdown στις αρχές Νοεμβρίου και ήδη παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αλλά όχι στα επίπεδα που προσδοκούσαν οι επιστήμονες όταν εισηγήθηκαν τη σχετική απόφαση. Η πίεση παραμένει ισχυρή στο ΕΣΥ, ενώ δεν αποκλείεται νέα αναζωπύρωση λόγω των εορτών.
ΕΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ το γεγονός ότι οι παραδόσεις των εμβολίων αρχικά δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο αναμενόταν αυτό σημαίνει ότι ο χειμώνας θα είναι σκληρός και η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.
ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε αυστηρότερα μέτρα σε αρκετούς νομούς της χώρας, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, και αυτό σημαίνει ότι και ο οικονομικός σχεδιασμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να καλύψει τα νέα δεδομένα.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ χιλιάδες επιχειρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ουσιαστικά στηρίζονται από το κράτος μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης και της χορήγησης ρευστότητας με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας μας παραμένει «διασωληνωμένο» και η διαδικασία της «αποσωλήνωσης», που θα πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά από την άνοιξη, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η ΧΩΡΑ θα χρειαστεί δηλαδή ένα πακέτο αναπτυξιακό πλέον και όχι απλώς για τη συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν με κίνητρα για να κρατήσουν το προσωπικό τους και να μπουν δυναμικά στην αγορά.
Με άλλα λόγια, ύστερα από μία πολύμηνη «χειμερία νάρκη» η οικονομία θα χρειαστεί τονωτικές ενέσεις για να επανέλθει σε μία νέα κανονικότητα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ υπόθεση, αλλά η κυβέρνηση έχει συμμάχους την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα συνεχίσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022 τα προγράμματα αγορών ομολόγων, και τις αγορές, που εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, σύντομα θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακοί πολλαπλασιαστές.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την οικονομία, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε τον δύσκολο χειμώνα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στο μέτωπο της πανδημίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση