Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πανδημία σαρώνει την οικονομία, δοκιμάζει το Σύστημα Υγείας, επιφέρει βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες, παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας και βαραίνει την ψυχολογία των πολιτών που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες υπό καθεστώς καραντίνας.
Πέρυσι ο δημόσιος διάλογος, ακόμη και η πολιτική αντιπαράθεση, περιστρεφόταν γύρω από το στολισμό της Αθήνας, ενδεικτικό στοιχείο για το πώς μέσα σε 12 μήνες έπεσε κυριολεκτικά ο ουρανός στο κεφάλι μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι έρευνες κοινής γνώμης (ΜRB και Pulse) προσφέρονται για ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των πολιτών. Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις:
Πρώτον, μέσα σε 12 μήνες το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος διευρύνθηκε έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά της Ν.Δ. κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 μονάδων σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τις 13 μονάδες, ενώ και τα επίπεδα εμπιστοσύνης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Εν μέσω πανδημίας υπάρχει πολιτική σταθερότητα, και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας σε ένα γενικευμένο περιβάλλον αστάθειας. Ο πρωθυπουργός πιστώνεται την επιτυχή κατά το δυνατόν διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τα ποσοστά του να έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019, πληρώνει την έλλειψη ρεαλιστικών θέσεων και την εμμονή του σε μία αρνητικού τύπου αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα σε θέματα όπως η πανδημία, η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και η οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσια ποσοστά (40% με 49% έναντι 18% με 23%).
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεύτερον, η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για το αύριο και ο δείκτης απαισιοδοξίας κινείται σε υψηλά επίπεδα. Το εύρημα είναι λογικό καθώς βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς, την αγορά να είναι πρακτικώς κλειστή και οι εμβολιασμοί να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει. Είναι σαφές ότι μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη περίοδο 3-6 μηνών πριν βγούμε οριστικά στο ξέφωτο και η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατανείμει δυνάμεις και να λάβει αποφάσεις προκειμένου αφενός να προλάβει υποτροπή της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις στηρίζοντας ταυτόχρονα τον κόσμο της εργασίας.
Τρίτον, οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Το αντίδοτο στην απαισιοδοξία και στην πεποίθηση, που έχει ένα σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων ότι το 2021 θα είναι μία εξίσου δύσκολη χρονιά, είναι η παρουσίαση ενός αναλυτικού προγράμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παράλληλα με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τους εμβολιασμούς. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς επαναλαμβάνει ότι η πανδημία δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, το κοινωνικό κράτος και τη λειτουργία των αγορών.
Η γνώση για το αύριο μπορεί να μεταβάλει τα συναισθήματα των πολιτών και η ελπίδα να κερδίσει το φόβο που σήμερα κυριαρχεί στην κοινωνία, εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για την έξαρση της πανδημίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση