Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η αναπηρία -προσβλήθηκε από βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα τον Αύγουστο του 1921, που τον άφησε στο υπόλοιπο της ζωής του ημιπαράλυτο- δεν στάθηκε εμπόδιο να τον ψηφίσουν οι Αμερικανοί τέσσερις φορές για πρόεδρο των ΗΠΑ, αποτελώντας στην εποχή του ένα γενναίο παράδειγμα.
Εκατό χρόνια από τότε που ο πολιτισμός συσχετίστηκε με την αγωγή μας απέναντι στην αναπηρία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδιάζει και υλοποιεί το εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, εξασφαλίζοντας την ισοτιμία που τους υπόσχεται το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Ενα μεγάλο βήμα έγινε χθες, 3 του Δεκέμβρη, στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία. «Μια σπουδαία μέρα, μια φωτεινή μέρα», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, που δεν έχει κρύψει ποτέ την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Θυμίζω ότι τον Ιούλιο 2019, στις προγραμματικές δηλώσεις του, δήλωσε ότι θα εργαστεί ο ίδιος συστηματικά για τη συγκρότηση του εθνικού σχεδίου που στον πυρήνα του κυριαρχεί η έννοια της προσβασιμότητας. «Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού».
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το υπουργείο Πολιτισμού, σε αγαστή συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, παρουσίασε χθες τον ανελκυστήρα πλαγιάς που εξασφαλίζει, μαζί με τις νέες διαδρομές, στον Ιερό Βράχο, την απόλυτη προσβασιμότητα στα αριστουργήματα του χρυσού αιώνα. Το όνειρο της κοινωνίας των τριών τρίτων παίρνει σάρκα και οστά με τον προσφορότερο τρόπο.
Τα Ατομα με Αναπηρία αλλά και οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι θα απολαμβάνουν, με σεβασμό, ασφάλεια και αξιοπρέπεια, το θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και το πανόραμα της Αθήνας, που, με ομφαλό τον Ιερό Βράχο, απλώνεται ως τους πρόποδες του Υμηττού και της Πάρνηθας ως τον Σαρωνικό, αντικρίζοντας τη Σαλαμίνα.
Η αλήθεια είναι ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαν δει το φως της δημοσιότητας επιστολές, ρεπορτάζ, άρθρα και φωτογραφίες που δεν τιμούσαν ούτε την Ελλάδα ούτε την Πολιτεία. Η δυσκολία της κλασικής διαδρομής για την ανάβαση στον Ιερό Βράχο ήταν ανυπέρβλητη. Ανάπηρα παιδιά μεταφέρονταν από συμμαθητές και γονείς στα χέρια. Αυτές οι εικόνες ανήκουν πια στο παρελθόν.
Ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, ό,τι πιο σύγχρονο στην παγκόσμια τεχνολογία, σε 32 δευτερόλεπτα δίνει τη χαρά σε συμπολίτες μας και ξένους, με αναπηρία ή προβλήματα υγείας, να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να θαυμάσουν από κοντά το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα. Ταυτόχρονα, να γνωρίσουν τη φιλόξενη, την προσιτή, τη σύγχρονη Ελλάδα που αναδύεται, κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον…
Από την έντυπη έκδοση