Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για παράδειγμα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η Prorata δίνει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (36% με 24%) όταν η Interview ανακοινώνει διαφορά 17 μονάδων και οι υπόλοιπες εταιρίες από 15% έως και 18%.
Ωστόσο, από την ίδια έρευνα της Prorata προκύπτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο για την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν διαχειριζόταν την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 28% απαντά ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αντιθέτως το 52% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε χειρότερα από την κυβέρνηση. Η διαφορά των 24 μονάδων είναι χαώδης και μάλιστα στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, με το ΕΣΥ να δοκιμάζει τις αντοχές του και τη χώρα να βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
Εξηγείται όμως γιατί οι πολίτες θυμούνται πώς διαχειρίστηκε ο κ. Τσίπρας κρίσεις, που μάλιστα δεν συγκρίνονται με την κοινωνική και οικονομική θύελλα που προκαλεί μία πανδημία, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για «νεοφιλελευθερισμό» στο χώρο της Υγείας όταν επί Τσίπρα οι ιδιωτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν, οι υπηρεσίες του ΕΣΥ παρέμειναν στάσιμες και οι ουρές αναμονής των ασθενών για μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν ο κανόνας. Επί «νεοφιλελευθερισμού» οι κλίνες υπερδιπλασιάσθηκαν, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τον κορονοϊό δεν έχουν ακροατήριο, ούτε προσθέτουν ψήφους, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας και καταλογίζουν ευθύνες και καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο, ο ιός χτυπά όλη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με όλες τις έρευνες ένα ποσοστό της κοινής γνώμης άνω του 50% δηλώνει ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να μην μείνει στη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε ο πήχης αποτελεσματικότητας που είχε αφήσει ο Τσίπρας είναι πολύ χαμηλός, αλλά να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του κορονοϊού. Από τις υπηρεσίες στις συγκοινωνίες, ιδίως τώρα που η χώρα προετοιμάζεται για το δεύτερο άνοιγμα της αγοράς, μέχρι την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
«ΜΕΤΡΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ»
Σύμφωνα με την έρευνα της Interview για τον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα, το 72% των πολιτών δηλώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν όσο κρατάει η πανδημία, ενώ μόνο το 28% θεωρεί ότι έχουν κουράσει και πρέπει να αρχίσει η άρση τους. Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται τους κινδύνους από μία γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας και ανησυχεί για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με βάση την επεξεργασία των αστικών λυμάτων ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί σε 700 με 800 ημερησίως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σχολεία μέχρι τον Ιανουάριο και το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και υπό περιορισμούς από τις 21 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει τα μέτρα όσο διαρκεί η πανδημία και αυτό σημαίνει ότι κάθε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής πρέπει να είναι μετρημένο και υπό αυστηρούς κανόνες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση