Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Χρήματα υπάρχουν, δεν έχουμε Μνημόνια, μπορείτε να δανειστείτε και από τον ESM», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε μία σειρά τροπολογιών για την πλήρη κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για τις δαπάνες υγείας; Το ΕΣΥ επί ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς το δημόσιο σύστημα δεν μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες περίθαλψης και νοσηλείας. Το έλλειμμα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν τεράστιο, οι ουρές ασθενών που περίμεναν μία θέση μεγάλη και οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών καθημερινές.
Σήμερα οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιασθεί σε σύγκριση με το 2019 και το σύστημα υγείας ενισχύεται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σε επίπεδο προϋπολογισμού οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας από 3,8 δισ. που ήταν το 2018 θα διαμορφωθούν σε 4,03 δισ. φέτος για να αυξηθούν σε 4,12 δισ. την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει προβλεφθεί ένα ειδικό αποθεματικό για τον κορονοϊό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα απαιτηθούν για την Υγεία ανάλογα με τις εξελίξεις που θα σημειώνονται στο μέτωπο της πανδημίας.
Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστες, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ξεπεράσει φέτος το 10%, όπως και η ύφεση, ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται με μηδενικά επιτόκια (χάρη στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) δεν σημαίνει ότι τα ποσά αυτά δεν θα εξοφληθούν στο μέλλον. Το δημόσιο χρέος φέτος, λόγω των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, θα ανέλθει στο 208% του ΑΕΠ, για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του το 2021.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η δημόσια υγεία ασφαλώς και πρέπει να στηριχθεί, τα ποσά που έχουν διατεθεί από τη «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση είναι πολύ υψηλότερα από την περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστεράς».
Η πλειοδοσία υποσχέσεων δεν οδηγεί πουθενά όταν μάλιστα για την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και κυβερνητικό παρελθόν με γνωστά αποτελέσματα και για την υγεία και για την οικονομία.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ
Η απεργία που έχουν προκηρύξει τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό και στο τραμ, υπό την ομπρέλα των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, λειτουργεί σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Εάν τελικώς πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία και μείνουν ακινητοποιημένα τα βασικά συγκοινωνιακά μέσα της πρωτεύουσας, οι συνδικαλιστές στέλνουν ένα μήνυμα αδιαφορίας για το κοινωνικό σύνολο εν μέσω πανδημίας. Το μετρό το χρησιμοποιούν κατά κανόνα εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν σήμερα να δώσουν το ημερομίσθιό τους σε ταξί προκειμένου να φτάσουν στην εργασία τους και να επιστρέψουν σπίτι τους. Αυτοί θα πληρώσουν την απεργία που αποφασίστηκε σε περίοδο καραντίνας. Τα αιτήματα των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, όπως η πραγματοποίηση μαζικών τεστ κορονοϊού σε όλο τον πληθυσμό, η δημιουργία κλινών ΜΕΘ και οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, που αποτελούν τους λόγους της σημερινής 24ωρης απεργίας, θα κρατήσουν το επιβατικό κοινό χωρίς βασικά συγκοινωνιακά μέσα. Εκτός εάν το αίτημα που διατυπώνουν για «πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς» μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη ματαίωση όλων των δρομολογίων λόγω της απεργίας. Εν μέσω καραντίνας και με τα καταστήματα κλειστά, η επαναστατική γυμναστική των συνδικαλιστών μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. Το κοινωνικό σύνολο θα υποστεί τις συνέπειες της απεργίας, όχι «το εργοδοτικό κεφάλαιο», και όπως γνωρίζουμε η δύναμη της κοινωνίας είναι ισχυρότερη από την πίεση ορισμένων συνδικαλιστών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση