Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Αλλά ΔΕΝ αποτελεί είδηση ότι ο τέως πρωθυπουργός, από την 25η Ιανουαρίου 2015 ως και την 6η Ιουλίου 2019, αποδείχθηκε ανίκανος ΚΑΙ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Λυπάμαι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανατρέχει στο εγγύτατο παρελθόν και αφήνει τον Τσίπρα να θεωρεί τους μεν Ελληνες ηλίθιους, τους δε νυν κυβερνώντες αμνήμονες.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Δεν θα προσθέσω, λοιπόν, ούτε ΜΙΑ λέξη στην κατάσταση που περιγράφει τη λειτουργία του ΕΣΥ. Επαναλαμβάνω: Εκθεση της ΠΟΕΔΗΝ την 9η Φεβρουαρίου 2018, ήτοι τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019:
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σε χειρουργικά υλικά και φάρμακα. Κατ’ εκτίμηση χάνονται 5.000 ζωές ετησίως λόγω ανεπαρκούς αριθμού κλινών στις Εντατικές. Το ίδιο σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετοί καρκινοπαθείς.
Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές). 150 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες στα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και 1.000 ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας των 150 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ.
Τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού. Πολλά εξ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα. Δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται, κατ’ έτος, από τις ακτινοθεραπείες.
Στα νοσοκομεία δεν επαρκούν οι ΜΕΘ, αλλά και δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής. Γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί. Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Αποφασίζουν, κατ’ ανάγκη, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» .
Ο χώρος που έχω για να γράφω καθημερινά το άρθρο μου είναι περιορισμένος. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο μέρος. Αύριο θα ακολουθήσει το δεύτερο. Τι συνέβαινε στις ΜΕΘ επί Τσίπρα; Να θυμάστε: «Οι γιατροί στις εντατικές -Φεβρουάριος 2018- αποφασίζουν κατ’ ανάγκη, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει». Ο πόλεμος εναντίον του κορονοϊού ήρθε δύο χρόνια μετά.