Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με το πρώτο της περασμένης άνοιξης. Τα διαθέσιμα που διαθέτουν οικογένειες και αγορά έχουν περιοριστεί σημαντικά ή και εκμηδενισθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία τα εισοδήματα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έχουν μειωθεί κατά 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
Η πανδημία βρήκε τη χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία τα μνημονιακά μέτρα είχαν ολοκληρωθεί και υπήρχε ισχυρή αναπτυξιακή εκκίνηση.
Τώρα το Δημόσιο καλείται να ενισχύσει την πραγματική οικονομία χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση υπονομεύοντας τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.
Το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πράξη είναι κάτω από 16 δισ., καθώς ποσό 16 δισ. είναι δεσμευμένο για την αποπληρωμή δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το κράτος χρειάζεται ένα ελάχιστο αποθεματικό 5 δισεκατομμυρίων για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.
Επιπλέον, ο Νοέμβριος είναι ένας κατεξοχήν μήνας πληρωμών στις εφορίες αλλά λόγω της καραντίνας θεωρείται βέβαιο ότι η υστέρηση των εσόδων θα είναι σημαντική διευρύνοντας το πρόβλημα. Αντιθέτως, οι πιέσεις για δαπάνες στην υγεία αλλά και για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι ισχυρότερες τουλάχιστον μέχρι την ευρεία χρήση του εμβολίου, που χρονικά τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Επομένως όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν «λεφτόδεντρα» κάνουν λάθος, οι σημερινές παροχές θα είναι οι αυριανοί φόροι. Το Δημόσιο, ευτυχώς, δανείζεται με χαμηλά επιτόκια εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της χώρας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται και νέα βάρη. Ηδη η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος φέτος θα φτάσει το 207% του ΑΕΠ και η αποπληρωμή του τα επόμενα χρόνια θα είναι μία επίπονη διαδικασία.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οι φωνές της αντιπολίτευσης για πολιτικές τύπου «δώσ’ τα όλα» είναι τουλάχιστον ανεύθυνες όταν κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια της πανδημίας, ο χειμώνας είναι μπροστά και οι επιστήμονες μιλούν για «μαραθώνιο» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού.
Εάν μάλιστα είχαν εισακουστεί από την κυβέρνηση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «εμπροσθοβαρή προγράμματα» τον περασμένο Απρίλιο, τότε σήμερα το Δημόσιο θα αδυνατούσε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό που μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση είναι να αυξηθεί η πίεση προς την Ευρώπη ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις και να αυξηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω των προγραμμάτων που ήδη έχουν εγκριθεί.
Η χώρα κράτησε δυνάμεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έτσι έχει τη δημοσιονομική και την ταμειακή δυνατότητα να παρέμβει ώστε η οικονομία να κρατηθεί ζωντανή. Πρώτα μαζεύεις χρήματα και μετά δίνεις. Το «μαξιλάρι» μπορεί να αδειάσει μέσα σε χρόνο-ρεκόρ αν δεν γίνει συνετή διαχείρισή του.
Σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, το επίδομα για τους εργαζόμενους αυξάνεται από 534 σε 800 ευρώ. Είναι μία αναγνώριση των μεγαλύτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και εάν παραταθεί το απαγορευτικό, θα πρέπει τον Δεκέμβριο το ποσό να αυξηθεί περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να πέσει η χώρα στα χέρια των δανειστών. Οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη και το Δημόσιο δανείζεται με μηδενικά επιτόκια. Αυτό είναι το κλειδί ώστε οι ενισχύσεις να παρέχονται με σύνεση χωρίς να ξεχνάμε την επόμενη ημέρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr