Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει συγκεκριμένες αντοχές, οι οποίες πλέον είναι ορατές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε σκηνές Βελγίου, όπου στέλνουν τους ασθενείς στη Γερμανία λόγω ανεπάρκειας κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ή στους εκατοντάδες νεκρούς καθημερινώς όπως συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία.
Από τη διαχείριση της πανδημίας πρέπει να περάσουμε στην αντιμετώπιση. Γενικό lockdown τώρα ώστε να προλάβουμε τη ζημιά στη δημόσια υγεία και να αποφύγουμε μαζικούς θανάτους. Η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στο πρώτο κύμα πανδημίας πρέπει να επαναληφθεί τώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο, το οποίο έχει μεγαλύτερες δυσκολίες.
Εάν κλείσουμε εγκαίρως τις μετακινήσεις, θα έχουμε ελάχιστες μετακινήσεις και θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Είναι σαφές ότι με πάνω από 2.500 κρούσματα ημερησίως δεν μπορεί να γίνει ούτε ιχνηλάτηση ούτε έλεγχος της πανδημίας, ενώ βλέπουμε ότι παρά τα μέτρα ξεφυτρώνουν διαρκώς νέες εστίες. Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα βρεθούμε σε αρνητικές εξελίξεις εάν δεν δράσουμε τώρα.
Ασφαλώς μια τέτοια απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία. Βλέποντας ωστόσο τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με την έκρηξη των κρουσμάτων η ζημιά μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσουμε «κατενάτσιο» σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων, αλλά στο τέλος να χάσουμε και το παιχνίδι. Να υποχρεωθούμε τις επόμενες εβδομάδες να λάβουμε τα αυστηρά μέτρα που σήμερα αναβάλλουμε, με πολλαπλάσια ζημιά στην οικονομία, αλλά και με το σύστημα Υγείας «στο κόκκινο». Ο λογαριασμός θα βγει στο τέλος και προτιμότερο είναι να έχουμε λιγότερους θανάτους και την κοινωνία όρθια από μια μικρότερη (κι αυτό δεν είναι σίγουρο) ζημιά για την οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τη χριστουγεννιάτικη αγορά, τα δεδομένα είναι γνωστά. Ηδη η εστίαση και ο τουρισμός είναι πρακτικώς κλειστοί κλάδοι, αντιπροσωπεύουν ένα 30% του ΑΕΠ. Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα που βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές Νοεμβρίου, τότε θα τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η χριστουγεννιάτικη αγορά. Συνθήκες κανονικότητας δεν μπορούμε να έχουμε εάν δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες. Οπως επίσης αγορά σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Το σημαντικό είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει μια απόφαση για lockdown, το Δημόσιο δανείζεται με μηδενικά επιτόκια και υπάρχει ένα απόθεμα που μπορούμε να διατηρήσουμε με προσφυγή στις αγορές. Εάν καθυστερήσουμε, το πρόβλημα θα μεγαλώσει.
Η υπόλοιπη Ευρώπη διστάζει για γενικό lockdown, αλλά δεν είναι επιτυχημένο το μοντέλο που εφαρμόζει η ηγεσία της και στο δεύτερο κύμα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχει ούτε συντονισμός ούτε κοινή πολιτική υγείας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Μελβούρνης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, όσο δηλαδή της Αθήνας. Υιοθέτησαν πολιτική αυστηρής καραντίνας το καλοκαίρι, που είναι ο χειμώνας της Αυστραλίας, και πλέον έχουν μηδενικά κρούσματα και θανάτους. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα είναι η χώρα σε 3 και 6 μήνες εάν λάβουμε τώρα αυστηρά μέτρα ή όχι. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριό μας ώστε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να χτίσουμε την οικονομία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στην κοινωνία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν απολύτως διχασμένες από τις χθεσινές εκλογές. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό και ήδη ο πρόεδρος Τραμπ το αμφισβητεί βλέποντας τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει κρίσιμες Πολιτείες χάρη στις επιστολικές ψήφους. Το πολωτικό κλίμα που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο αναμένεται να παραταθεί μέχρι να αναγνωριστεί η τελική ετυμηγορία, ενδεχομένως και μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Τραμπ, που φαίνεται ότι χάνει στην τελική ευθεία, συγκράτησε δυνάμεις στο σύνολο της χώρας, ενώ η οριακή νίκη του Μπάιντεν, απέναντι σε έναν λαϊκιστή και δημαγωγό πολιτικό, δείχνει ότι και το κόμμα των Δημοκρατικών έχει σοβαρές αδυναμίες. Οι ΗΠΑ βγαίνουν αποδυναμωμένες από την εκλογική αναμέτρηση, αλλά, εάν τελικά επικρατήσει ο Μπάιντεν, ενδεχομένως να υπάρχει καλύτερο πεδίο συνεννόησης με την Ευρώπη, ενώ και ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής έχοντας κατηγορήσει τον ηγέτη των Δημοκρατικών ως «οργανωτή» του τουρκικού πραξικοπήματος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr