ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πληρώνοντας την ολιγωρία της Ευρώπης

Νύχτα θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ για να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο

Newsroom eleftherostypos.gr

Στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε αρχές Οκτωβρίου η βασική γραμμή της ηγεσίας της Κομισιόν αλλά και του Βερολίνου ήταν να μην υπάρξει νέο lockdown. Την περασμένη Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι χώρες καθυστέρησαν στη λήψη μέτρων ενώ η ίδια λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει μερικό lockdown στο σύνολο της Γερμανίας.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΕΥΡΩΠΗ πίστεψε ότι με τη λογική των καθυστερήσεων, δηλαδή μέχρι να διατεθεί ευρέως το εμβόλιο, θα μπορούσε να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η εκτίμηση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς ο ιός έχει μια επιθετική δυναμική που αναχαιτίζεται μόνο με δρακόντεια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Τώρα υπάρχει κίνδυνος και το κατενάτσιο και οι καθυστερήσεις να αποτύχουν και η ευρωπαϊκή οικονομία να μην αποτρέψει ένα γενικό lockdown.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουμε ρεκόρ πλέον σε κρούσματα, είμαστε σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Oμως τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά τα νέα μέτρα.

Στην οικονομία η κατάσταση επιδεινώνεται και κάθε πρόβλεψη ανατρέπεται επί τα χείρω. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη αλλά αν δεν υπάρξει τώρα ένα φρένο στην έξαρση του ιού, πέρα από τη δημόσια υγεία η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη για την οικονομία.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ πρωτοβουλίες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η καθυστέρηση που έχει δείξει η Ευρώπη στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης παρατηρείται και στην οικονομία. Κανένα από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο δεν έχει τρέξει μέχρι τώρα, ούτε υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια για ευρωπαϊκή πολιτική υγείας ή αύξηση του προϋπολογισμού λόγω έκτακτων αναγκών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ διαθέτει χρηματοδοτικό απόθεμα ασφαλείας για να ενισχύσει τους κλάδους που πλήττονται ώστε να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές μαζί με τις θέσεις εργασίας, όμως χρειάζεται δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ το γεγονός ότι το Δημόσιο δανείζεται σχεδόν με μηδενικά επιτόκια ώστε να αναπληρώνει τις απώλειες από την υστέρηση των δημοσίων εσόδων λόγω της πανδημίας αλλά και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 32 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των πόρων βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα πολλαπλασιάζει τα οφέλη για την οικονομία είναι το σημείο-κλειδί ώστε ύστερα από τη «μαυρίλα» του 2020, το 2021 να είναι η αρχή για μία σταθερή και ισχυρή ανάκαμψη.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας

Η έκθεση Πισσαρίδη έχει ήδη πετύχει

Tinad

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο «όχι σε όλα» του 2012

Tinad

Πλειοδοσία υποσχέσεων

Kon

Τα Χριστούγεννα και οι ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Οι αποφάσεις για το δεύτερο άνοιγμα και ο κίνδυνος από το τρίτο «κύμα»

Kon

Δύσκολο εξάμηνο αλλά υπάρχει φως στο τούνελ

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρή καραντίνα για να πάρει ανάσες το ΕΣΥ

Tinad

Tο ψηφιακό άλμα της παιδείας κόντρα στις κομματικές κραυγές

Ανδρέας Ντίνης