Αποτελεί παράδοξο, αν και στις εποχές που ζούμε δεν απορούμε πλέον για τίποτα, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημά του για διενέργεια εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Δεν τον παίρνει κανείς σοβαρά υπ’ όψιν αλλά έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό του Κασσελάκη, όπως το διατύπωσε χθες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«Πρέπει να γίνουν εκλογές για να ξαναζυγιστούμε, να τελειώνει η αλαζονεία του 41%», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπερβεί το κόμμα του ακόμα και το 20%.
Καταρχάς μία εύκολη λύση, ώστε να μην ταλαιπωρείται και ο κόσμος και συρθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες, είναι να ανεβεί σε μία ζυγαριά ο κ. Κασσελάκης και να ξαναζυγισθεί, σε ό,τι αφορά στο ειδικό του πολιτικό βάρος το έχουμε ήδη μετρήσει από τις καθημερινές του τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Ομως πραγματική αλαζονεία είναι να ζητάει εκλογές, όταν το κόμμα του σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 15%, ο ίδιος μάλιστα θέτει ως στόχο να φτάσει στο 20%, και η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί το 33%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τα ποσοστά της, αλλά ο Κασσελάκης ζητάει εκλογές σαν να είναι η χώρα παιχνίδι για ατζαμήδες πολιτικούς.
Γι’ αυτό και η κάλπη της 9ης Ιουνίου θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Οι πολίτες θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα δώσουν απαντήσεις γιατί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχουν καμία πρόθεση να βάλουν την οικονομία και κυρίως τη ζωή τους σε νέες περιπέτειες.
Αλαζονεία είναι να λες ότι διαθέτεις κοστολογημένο πρόγραμμα, όταν περιλαμβάνει ακάλυπτες υποσχέσεις άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αλαζονεία είναι να μιλάς, όταν δεν ξέρεις, και να δεσμεύεσαι ότι θα αυξήσεις τις δαπάνες για την Υγεία στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όταν ήδη βρίσκονται στο 5,8%.
Αλαζονεία είναι να υπόσχεσαι ότι θα καταργήσεις απογευματινά χειρουργεία, όταν μέσα από αυτή τη διαδικασία εκατοντάδες ασθενείς βρίσκουν γρηγορότερα και φθηνότερα λύσεις.
Μικρομεγαλισμός είναι να εγκαλείς για αλαζονεία το 41% από τα χαμηλά του 15%, επειδή συγχέεις το τηλεοπτικό lifestyle με την πολιτική ουσία και το καλό της χώρας.
Ο «Ντάνιελ» και οι εξαγωγές
Η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εξαγωγών που κατέγραψαν πτωτική τάση 9% στο τελευταίο τρίμηνο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του προηγούμενου τριμήνου (-2,9%). Ενδιαφέρον έχει ότι η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας, στην κλιματική κρίση και στην αναιμική διεθνή ζήτηση.
Το μισό της πτώσης των εξαγωγών προήλθε από το ελαιόλαδο και το βαμβάκι. Στα δύο αυτά αγροτικά προϊόντα κατεγράφη μείωση 73% και 55% αντίστοιχα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έπληξαν σχεδόν το μισό της παραγωγής βαμβακιού, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάρυναν την ήδη χαμηλή (λόγω πτωτικού ελαιοκομικού κύκλου) παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία κατέληξε 55% χαμηλότερα από τα περσινά ρεκόρ (και 24% χαμηλότερα από το μέσο όρο των «χαμηλών» ελαιοκομικών περιόδων της τελευταίας 25ετίας). Επίσης η κρίση στη Μέση Ανατολή με τα προβλήματα στη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ αλλά και η στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία οδήγησαν σε πτώση τις εξαγωγές. Υπάρχουν στοιχεία ανθεκτικότητας των εξαγωγών, αλλά όπως διαπιστώνουμε όλοι η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία και έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, που σημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών.