Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος Μαΐου (τον επόμενο μήνα της αίτησης, όπως λέει η απόφαση) με αναδρομικά από την ημέρα λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας από τον ΕΦΚΑ.
Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στις πρώτες 5 μέρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.
Η επέκταση του επιδόματος θα κοστίσει 36 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι το ποσό αυτό επαρκεί για να καλύψει την επιδότηση 5.000 μητέρων για 9 μήνες.
Αν όμως οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 5.000 -όπως φαίνεται να συμβαίνει- τότε ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί για να καλύψει τις δικαιούχες μητέρες.
Το κέρδος από το επίδομα δεν είναι μόνον τα 830 ευρώ, αλλά μαζί με το επίδομα γέννησης το συνολικό όφελος που προκύπτει είναι μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, οι μητέρες που απέκτησαν το πρώτο παιδί θα λάβουν 830 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή 7.470 ευρώ, και επιπλέον άλλα 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης, δηλαδή θα πάρουν, για το 9μηνο, 9.870 ευρώ συνολική ενίσχυση, που ισοδυναμεί με εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα 1.096 ευρώ.
Οι ελεύθερες επαγγελματίες θα ελέγχονται κάθε μήνα ως προς το δικαίωμα πληρωμής του επιδόματος, καθώς η βασική προϋπόθεση για να το λαμβάνουν στο 9μηνο είναι να μη χρωστούν εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Το επίδομα χορηγείται για 9 μήνες αφότου λήξει η επιδότηση λοχείας από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, ο αριθμός των δικαιούχων μητέρων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι πρώτες αιτήσεις προέρχονται από μητέρες οι οποίες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, που δίνει ο νόμος την επέκταση του επιδόματος, έως και τον Ιανουάριο του 2024. Οσες ασφαλισμένες απέκτησαν παιδί μετά τον Φεβρουάριο και είναι ακόμη με την επιδότηση λοχείας δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα για το επίδομα των 830 ευρώ, αλλά μόνον όταν λήξει το διάστημα που επιδοτήθηκαν από τον ΕΦΚΑ.
Δεν λείπουν όμως και οι παγίδες, που μπορεί να οδηγήσουν στην απόρριψη της αίτησης και την απώλεια του επιδόματος.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το επίδομα διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια χορήγησής του η μητέρα ασφαλισμένη:
- Απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα.
- Εχει οφειλές και δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη.
- Αναλάβει μισθωτή εργασία.
Προσοχή: Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν και όχι να ρυθμιστούν. Αν λοιπόν μια ασφαλισμένη που απέκτησε παιδί το 2024 δεν έχει πληρώσει τις εισφορές της για 3 μήνες, δεν θα πάρει το επίδομα μέχρι να εξοφλήσει τις εισφορές της.
Σύμφωνα με την απόφαση, αν η μητέρα ελεύθερη επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενη διατηρεί παράλληλα μισθωτή ή έμμισθη θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή. Σε περίπτωση που απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, δηλαδή απολυθεί από την εργασία της, ή σταματήσει να απασχολείται, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει έως τη λήξη του εννεαμήνου μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ως ελεύθερη επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενη υπό την προϋπόθεση ότι δεν οφείλει εισφορές.