Υλικά – πασχαλινά κουλουράκια από τη Σμύρνη
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
30 ml κονιάκ
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα ποτοκάλι
2 αυγά
700-750 γρ. αλεύρι μαλακό ή Γ.Ο.Χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το άλειμμα
2 κρόκους αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη
Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό και ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλό μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 30 γραμμαρίων. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε μικρές πλεξούδες ή ότι σχήμα θέλουμε. Η συγκεκριμένη ζύμη σπάει εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγουμε περίτεχνα σχέδια.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρεκάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.