Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η οποία υπό προϋποθέσεις, όπως εκτιμούν ευρωπαϊκοί παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ ακόμα και να κόψει χρήμα, σε ένα δεύτερο στάδιο. Χωρίς να λεχθεί ρητώς στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, ήταν κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, πλανιόταν στον αέρα. Κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος διπλωμάτης, «όπως πριν από ένα χρόνο η αμοιβαιοποίηση του χρέους και η έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ακουγόταν σαν ανέκδοτο, αλλά έγινε, έτσι και τώρα μπορεί να σπάσει το γερμανικό δόγμα και η ΕΚΤ να κόψει χρήμα».
Η ΑΝ. ΜΕΡΚΕΛ που έκανε την πρόταση για lockdown σε συνεννόηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ήξερε πολύ καλά πού οδηγεί η πρότασή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ήδη σημαντική ύφεση που υπάρχει στην Ευρώπη θα βαθύνει κι άλλο. Δημιουργώντας νέα οικονομικά δεδομένα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει ήδη συγκροτηθεί. Ωστόσο το «αργό καράβι» της Ευρώπης φαίνεται ότι θα αρχίσει να στρίβει σιγά σιγά και σε αυτό το θέμα, που ήταν «θέμα ταμπού» για τη Γερμανία και κατ’ επέκταση και για την Ευρώπη.
Η ΠΙΕΣΗ που δημιουργεί το δεύτερο, μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας αρχίζει και γίνεται πολύ μεγάλη. Η Ε.Ε. έχει δείξει ότι πλέον έχει ως μεγαλύτερη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, καθώς και ότι επιστρατεύει περισσότερο το κοινωνικό κράτος, προκειμένου να στηριχθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και να μη διαρραγεί οι κοινωνικός ιστός των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το κλίμα έχει αλλάξει, όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες. Μένει να φανεί πότε θα ωριμάσουν και οι αποφάσεις, οι οποίες θα πηγαίνουν «ένα βήμα παρακάτω το Ταμείο Ανάκαμψης». Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και το πότε θα υπάρξει προς χρήση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οπως επεσήμαναν κορυφαίοι παράγοντες, το Ταμείο Ανάκαμψης στηριζόταν στο σενάριο ότι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2020 θα υπήρχε το εμβόλιο. Αυτό το σενάριο δεν βγαίνει μέχρι τώρα. Το επόμενο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προϋποθέτει την ύπαρξη του εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για να αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Γερμανία ανακοινώνοντας το δικό της lockdown έβαλε πάνω στο τραπέζι 10 δισ. για τη γερμανική οικονομία. Κάτι που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ε.Ε. Οι συζητήσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, χωρίς να είναι σαφές ακόμα πότε και πώς θα ολοκληρωθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη, έστω και αργά, έχει αρχίσει να σκέπτεται αλλιώς.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ απ’ αυτήν την άποψη ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς να έχει εγκαταλείψει τη νοικοκυρεμένη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, δεν αισθάνεται την ίδια πίεση που αισθανόταν και προ του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά και μετά το πρώτο κύμα. Πρόσθετη ασφάλεια για να απλώσει περαιτέρω το δίκτυ κοινωνικής προστασίας αποτελεί η εύκολη και φτηνή πλέον πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλά, αποτελώντας μια πρόσθετη εγγύηση για την εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είναι πολύ στοχευμένα και ανακουφίζουν όσους θα πληγούν από τα νέα μέτρα. Και ταυτοχρόνως συντηρούν ένα απόθεμα για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διάρκειας της κρίσης. Αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνταν στη λογική «δώσ’ τα όλα» και μάλιστα από την αρχή, είναι φανερό ότι ούτε η οικονομία θα άντεχε όσο αντέχει ούτε η ανεργία θα παρέμενε σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν χρειάστηκαν περισσότερο από ένα λεπτό ο καθένας για να καταστεί σαφής η απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία. Οι επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, της Γαλλίας, αλλά και του δυτικού πολιτισμού και τρόπου ζωής δεν άφηναν κανένα περιθώριο. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Αυτή η στήριξη έστρωσε το χαλί ώστε προς το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Σαρλ Μισέλ να θέσει το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, θυμίζοντας ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου βρίσκονται και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Παρότι το θέμα της Συνόδου δεν ήταν η Τουρκία, αλλά η πανδημία, η συζήτηση που έγινε για την προκλητικότητα της Αγκυρας ήταν και σχετικά εκτενής, αλλά και σε καλό κλίμα για την Ελλάδα.
ΑΛΛΩΣΤΕ ο Κ. Μητσοτάκης με τη μεθοδικότητα και την επιμονή του έχτισε αξιοπιστία στην Ευρώπη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να αποδειχθεί ότι η πειρατική πολιτική του Τ. Ερντογάν δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά όλης της Ευρώπης. Και στην κατάλληλη στιγμή, όταν ο Ερντογάν έπεσε σε παραλήρημα κατά του Μακρόν, «γεφύρωσε» τα δυο θέματα παρουσιάζοντας τη συνολική εικόνα: «Η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών, που προωθείται από την τουρκική ηγεσία, αποτελεί συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».
ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ε. Σουρανή, ο σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Θ. Μπακόλας και ο Γ. Ευθυμίου από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Οταν λίγο μετά τις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε ικανοποιημένη γιατί, όπως είπε συνεργάτης του πρωθυπουργού, όλοι κατάλαβαν ότι «πίσω από κάθε εστία έντασης το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ο τουρκικός επεκτατισμός». Ολα δείχνουν ότι εφόσον ο Τ. Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, οι κυρώσεις έρχονται όλο και πιο κοντά του.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr