Η απάντηση δεν είναι πάντοτε εύκολη, ιδίως όταν συγκρούονται αγαθά του δημοσίου συμφέροντος. Από τη μια, το δικαίωμα των χρηστών στην ελεύθερη πληροφόρηση και, από την άλλη, το δικαίωμα προστασίας της κοινωνίας από την τρομοκρατική προπαγάνδα και εικόνες ακραίας βίας.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η επίτροπος ηλεκτρονικής ασφάλειας της Αυστραλίας (eSafety) προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε να απαγορευτεί η μετάδοση από την πλατφόρμα Χ ενός βίντεο με το πρόσφατο μαχαίρωμα του Ασσύριου επισκόπου Μαρ Μαρί Εμάνουελ μέσα σε εκκλησία του Σίδνεϊ. Η κρίσιμη λεπτομέρεια ήταν πως το αυστραλιανό δικαστήριο επέβαλε την απαγόρευση σε… όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην εθνική επικράτεια, γεγονός που έβγαλε από τα ρούχα του τον Αμερικανοκαναδό μεγιστάνα.
Αντί το Χ να κατεβάσει το βίντεο, όπως διατάχθηκε, περιορίστηκε να το μπλοκάρει προσωρινά μόνο στην Αυστραλία, με τον ιδιοκτήτη του να σημειώνει τα εξής: «Αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα επιτρέπεται να λογοκρίνει το περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, όπως ζήτησε η Αυστραλέζα επίτροπος, τότε ποιος θα σταματήσει οποιαδήποτε χώρα από το να ελέγξει ολόκληρο το Ιντερνετ;».
Ο ιδιοκτήτης της Tesla διευκρίνισε ότι το επίμαχο υλικό παραμένει αποθηκευμένο μόνο στους servers του Χ στις ΗΠΑ, εν αναμονή της οριστικής δικαστικής κρίσης. Τα εύλογα, ωστόσο, επιχειρήματά του συνάντησαν δυσανάλογα επιθετική αντίδραση του κεντροαριστερού Αυστραλού πρωθυπουργού, Αντονι Αλμπανέζι: «Αυτός ο αλαζόνας δισεκατομμυριούχος νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου. Μάχεται δικαστικά για το δικαίωμα να σπέρνει διχασμό και να δείχνει βίαια βίντεο, αλλά η χρήση των social media απαιτεί και κοινωνική υπευθυνότητα».
Ο Μασκ σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον Αυστραλό πρωθυπουργό για λογοκρισία, την οποία, «σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, το Χ δεν πρόκειται να δεχθεί». Και η κόντρα καλά κρατεί, με τον καθένα να έχει το δίκιο του και το άδικό του…