Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ρητά ότι τα σχολεία θα εξαιρεθούν από τους πανεθνικούς περιορισμούς που τέθηκαν από χθες σε ισχύ, έστω κι αν επιβληθεί μάσκα στα πρωτάκια. Την αρχή είχε κάνει η Ιρλανδία, επιτρέποντας τη συνέχιση της σχολικής λειτουργίας, παρά το εθνικό λοκντάουν που επιβλήθηκε στις αρχές του μήνα.
Στο δραματικό του διάγγελμα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν, επισήμανε πως ενώ η χώρα δεν μπορούσε να αποφύγει έναν νέο εγκλεισμό σε βάρος της οικονομίας της, θεωρεί ζωτικής σημασίας να μην επιτρέπει να πέσουν «τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές θύματα αυτής της πανδημίας, στερούμενοι τη μάθηση».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η Μέρκελ έθιξε άλλη μια παράμετρο από το βήμα της Μπούντεσταγκ: «Το σχολικό λοκντάουν του Μαρτίου-Απριλίου είχε δραματικές επιπτώσεις στις οικογένειες. Για να το πω πιο ξεκάθαρα: οι επιθέσεις ενάντια σε γυναίκες και παιδιά αυξήθηκαν θεαματικά», τόνισε η καγκελάριος αναφερόμενη στην ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον οι Γερμανοί γονείς -ιδίως οι μητέρες- δυσκολεύτηκαν πολύ να μοιράσουν το χρόνο ανάμεσα στη φροντίδα των παιδιών και τη δουλειά.
Σύμφωνα με τους «New York Times», οι ειδικοί έχουν πλέον περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους σε σχέση με την άνοιξη.
Στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν καταλήξει ότι με τις κατάλληλες προφυλάξεις (το κατά πόσο υπάρχουν αυτές στα ελληνικά σχολικά κτίρια και την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μια άλλη ιστορία…) ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού στις τάξεις είναι σχετικά χαμηλός. Η χρήση μάσκας, η απόσταση στα θρανία, ο καλός αερισμός των αιθουσών αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα από ό,τι νομίζαμε και τα παιδιά νοσούν γενικά ήπια. Ας κάνουμε λοιπόν το σταυρό μας κι ας μπούμε για μάθημα.
Από την έντυπη έκδοση