Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Στη Γαλλία τα μέτρα που πάρθηκαν ισοδυναμούν με lockdown. Ολα κλειστά. Στη Γερμανία τα μέτρα που ανήγγειλε η Μέρκελ, σε συνεννόηση με τους δεκαέξι πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ισοδυναμούν με lockdown. Ολα κλειστά από τις 2 Νοέμβρη. Στην Αυστρία τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ ισοδυναμούν με lockdown. Ολα κλειστά. Δεν αναφέρομαι στην Αγγλία, που ο Μπόρις απαγόρευσε να πάει κανείς στο σπίτι του συντρόφου του, ούτε στη -σε καραντίνα- Βαρκελώνη ούτε στην Ιταλία, την πανικόβλητη. Χθες είχαμε και τη δραματική προειδοποίηση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. H πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και προϊδέασε ότι τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν αμέσως.
Κι εμείς στην Ελλάδα, που χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούμε ακόμη να ζούμε σε κάποια κανονικότητα, δεν θέλουμε να τηρήσουμε το στοιχειώδες μέτρο: τη μάσκα. Δεν θέλουμε να ελεγχθεί η εξάπλωση; Θέλουμε χιλιάδες συμπολίτες μας που εργάζονται στην εστίαση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην αγορά, στις κατασκευές να μην έχουν τα απαραίτητα αυτό το χειμώνα που προοιωνίζεται βαρύς και να περιμένουν να τα βγάλουν πέρα από το επίδομα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους; Τι είδους κοινωνική αναλγησία είναι αυτή; Αλλά απαιτούμε από ένα κράτος που έχει περάσει, από το 2010, κρίσεις επί κρίσεων και με ανοικτές τωρινές κρίσεις, να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες μας.
Για μένα το εγκληματικό είναι ότι όλοι αυτοί που δεν φορούν μάσκα δεν σκέφτονται ότι το σύστημα περίθαλψης μπορεί να κλατάρει αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν με την αριθμητική πρόοδο των τελευταίων ημερών. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα γίνει ό,τι συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία: οι άνθρωποι περασμένης ηλικίας, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, οι υπέρβαροι αφέθηκαν σ’ ένα κρεβάτι σχεδόν αβοήθητοι γιατί δεν είχαν ελπίδες να επιβιώσουν. Η επιλογή αυτή, που μόνον ο Θεός κάνει, πλήγωσε την ιατρική κοινότητα που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη: να επιλέγεται για εντατική περίθαλψη αυτός που έχει ισχυρές ελπίδες επιβίωσης.
Χθες το πρωί, που βγήκα να περπατήσω λίγο γύρω από την Ακρόπολη, συναντώντας νέα ζευγάρια με παιδιά στο καρότσι που είχαν βγει χωρίς μάσκα, γύρισα στο σπίτι μου. Πόση αναισθησία, ασυνειδησία και πρόκληση να αντέξεις. Ηθελα να ήξερα, γονείς, παππούδες δεν έχουν;
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr