Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Προφανώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία μάς έχει ανακοινώσει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα μετά από τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων. Οπως αποδείχθηκε μέσω του τουρκολιβυκού συμφώνου, οι γείτονες έχουν την ίδια και απαράλλακτη θεωρία ακόμα και για νησιά όπως η Κρήτη. Ομως, εκεί είναι τουλάχιστον να συζητήσουν, να παζαρέψουν – όχι όμως και για το Καστελλόριζο…
Η Αγκυρα ξεκίνησε από εκεί τη διαδικασία της προβολής των απαιτήσεών της, επιδιώκοντας την ντε φάκτο επιβολή τους. Φυσικά, η βόλτα του «Oruc Reis» στα 9 μίλια από το Καστελλόριζο δεν επιφέρει κάποιο νομικό αποτέλεσμα – αλλά αν ο κ. Ερντογάν κάνει πράξη την προαναγγελία για πραγματοποίηση γεωτρητικών εργασιών στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς ελληνική αντίδραση, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα σε όλα τα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή ημέρα έδειξε κάτι το οποίο δεν μπορούν να προσπεράσουν ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι: μετά τη συμφωνία Δένδια με τον κ. Ράμα, Ελλάδα και Αλβανία προσφεύγουν από κοινού στη Χάγη για καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Επομένως, η χώρα μας τα έχει βρει πια με όλες τις γειτονικές χώρες – εκτός από μία: την Τουρκία. Επομένως, δεν είναι όλοι οι υπόλοιποι που μας κάνουν τα χατίρια, αλλά εμείς που δεν κάνουμε τα χατίρια του κ. Ερντογάν…
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ομως, η Αγκυρα ξαναέβγαλε από το βιβλίο της Ιστορίας το χάρτη της για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο – για όσους το έχουν ξεχάσει, η βοήθεια προς ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η κρίση των Υμίων: οι γείτονες μοιράζουν στη μέση το Αιγαίο – και καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ασφαλώς αρκετές κακοκαιρίες, όλο και κάποια ευκαιρία θα βρεθεί για να επιχειρηθεί αυτό να γίνει και στην πράξη, εκτός από το χάρτη…
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr