Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του, τότε οι επιπτώσεις θα έχουν τη μορφή ντόμινο σε όλο τον πλανήτη. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας θα κλυδωνίσει την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πλήγμα θα δεχθούν οι χώρες που έχουν ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, αλλά στο τέλος κανείς δεν θα μείνει αλώβητος, από το Μεξικό μέχρι τον Καναδά και από την Ιταλία μέχρι τη Βραζιλία. Το πλήγμα που θα δεχθούν οι εξαγωγές θα μετακυλήσει στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των εργοστασίων, στην εργασία εκατομμυρίων ανθρώπων και συνολικά στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών. Αυτή η αλυσίδα της πίεσης καταλήγει στους πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος και θα αναγκαστούν να περικόψουν έξοδα, είτε κόβοντας τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων από το εξωτερικό -που θα είναι ακριβότερα λόγω των δασμών-, είτε ακόμα και περιορίζοντας τις διακοπές τους σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει πως έτσι θα επηρεαστούν και χώρες όπως η Ελλάδα που μπορεί να μην έχουν αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως βασίζονται στον τουρισμό.
Επειδή όμως η επιθετική κίνηση Τραμπ θα προκαλέσει και τα ανάλογα αντίποινα, τότε η ζημιά θα επιστρέψει μπούμερανγκ και στους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες. Ηδη υπήρξαν οι πρώτες αυστηρές προειδοποιήσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση, Καναδά και Ιαπωνία, που ξεκαθάρισαν ότι θα απαντήσουν με τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψουν τις χώρες τους. Αλλωστε, αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα. Εχει προηγηθεί η απόφαση Τραμπ για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε. που σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στο μπέρμπον και σε άλλα αμερικανικά προϊόντα. Αν γίνει αυτό, τότε ο Τραμπ είπε ότι θα ανταπαντήσει με δασμούς στα ευρωπαϊκά κρασιά. Αν αυτό δεν είναι οικονομικό χάος, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι;