Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Κι εμείς όμως αναλόγως: Αλλοτε βυθίζαμε το «HORA» και άλλοτε ρίχναμε ζεϊμπεκιές ή και κουμπαριές. Με λογική «εκκρεμές», η Τουρκία δίνει παράσταση στο εσωτερικό της προς τέρψη των Τούρκων με τις «μαγκιές» στα νερά του Καστελλόριζου, και στο εξωτερικό εκβιάζοντας με πρόσφυγες, Αζέρους και ό,τι ήθελε προκύψει. Δύσκολο να χωνέψει πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Δυσκολότερο να αποδεχθεί ότι ΚΑΙ η Κύπρος ανήκει, ισότιμα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Μητσοτάκης κατάφερε και ξύπνησε την Ευρώπη, η οποία ανήγγειλε πως θα λαμβάνονταν μέτρα έναντι της Τουρκίας για τη συνεχή, άδικη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμπεριφορά της. Εκείνη το έπαιξε σεμνή και διαλλακτική για να ξεφύγει, αλλά από χθες άρχισε τα ίδια. Διερευνητικές με «Οruc» δεν γίνονται.
O Ερντογάν τραγουδά τη «γαλάζια πατρίδα» και ο Ακάρ επαναλαμβάνει πως «ούτε μία σταγόνα νερού δεν θα παραχωρήσουμε και οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα». Του είπε ποτέ η Ελλάδα ότι διεκδικεί το νερό του; Του Ερντογάν άνοιξε η όρεξη: Δικαιώματα της Τουρκίας από τον Καύκασο μέχρι την οθωμανική Ιερουσαλήμ! Ας το πει και στο Ισραήλ…
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τους σχεδιασμούς εκείνων που υπεραμύνθηκαν της Τουρκίας. Οι λόγοι προφανείς και δεν χρειάζονται ανάλυση. Γεγονός είναι ότι στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμπεριέχονται σε μεγάλο βαθμό οι μόνιμες και εκπεφρασμένες ελληνικές θέσεις, καθώς και τα μηνύματα που έπρεπε να σταλούν στον πολυχρονεμένο. Επιπροσθέτως, οι Βρυξέλλες -και η Αμερική ωσαύτως- κάλεσαν τη γείτονά μας «να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Δεν φαντάζομαι να υποθέτουν ότι λύνονται διαφορές με το «Οruc Reis» να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ερχονται τα δύσκολα και για την Κύπρο. Η απαίτηση της Ε.Ε. περί πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο θα χρειαστεί αρραγές εθνικό μέτωπο. Αν η Τουρκία πιέσει για συμμετοχή του ψευδοκράτους, τότε πρέπει να αποδεχθεί την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνω ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να εκλέξει τον «πρόθυμο» στα Κατεχόμενα, έστειλε τα γεωτρύπανα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έχει ειδικευθεί στη διπλή ρητορική. Η προσδοκία για την έκβαση της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών ας είναι, από την πλευρά μας, συγκρατημένη. Η δε αριστερή αντιπολίτευση ας κάνει κράτει. Εχει άλλα πεδία για να κάνει αισθητή την παρουσία της.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr