Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού σαρώνουν την αγορά εργασίας ενώ οι ανάσες που περιμέναμε από τον τουρισμό δεν ήταν τελικά οι αναμενόμενες, αν και η Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Μεσογείου είχε τις μικρότερες απώλειες στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.
Ταυτόχρονα οι ειδήσεις από την επιστημονική κοινότητα δεν είναι θετικές, καθώς οι επιπλοκές που σημειώνονται στις έρευνες για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού μπορεί να μεταθέσουν για το 2021 την έναρξη της ευρείας χρήσης του.
Ολα αυτά δημιουργούν ένα βαρύ σκηνικό για την κυβέρνηση που πρέπει να επιταχύνει τον μεταρρυθμιστικό της βηματισμό, ώστε να μπορέσει να πετύχει ταχύτερα την ανάκαμψη.
Σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής εν μέσω πανδημίας και αναμένεται να παρουσιάσει πακέτο ελαφρύνσεων με μειώσεις φόρων και εισφορών. Υστερα από μία μεγάλη περίοδο υπερφορολόγησης, που τσάκισε την εγχώρια παραγωγή και έσπρωξε τους ελεύθερους επαγγελματίες στη μαύρη οικονομία πρέπει να επιστρέψει η λογική στο φορολογικό σύστημα. Λιγότεροι φόροι για ισχυρότερη ανάκαμψη.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ταυτόχρονα όμως απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν απαιτούν χρήμα αλλά πολιτική βούληση. Για παράδειγμα η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει στην αγορά των καυσίμων με την ενεργοποίηση του συστήματος εισροών – εκροών ώστε να περιοριστεί το λαθρεμπόριο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ολα αυτά είναι «αμυντικού τύπου» μέτρα, ωστόσο καθοριστικής σημασίας για την τόνωση των εσόδων και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά. Πρέπει να συνδυαστούν με συγκεκριμένες πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, που παραμένει γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό σε αρκετούς τομείς δράσης, αλλά και την πραγματική απλοποίηση του επενδυτικού πλαισίου. Το κλειδί για την ανάκαμψη παραμένει ο πιστωτικός τομέας, όσο οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές στη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων ή ζητούν επιτόκια άνω του 6% που αποτρέπουν την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών, δύσκολα η χώρα θα πετύχει αξιόλογες αναπτυξιακές επιδόσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει τη λειτουργία των αγορών και σήμερα ελπίζουμε ότι θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της μέσης οικογένειας για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, που προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρησή του όρθια εν μέσω της τέλειας καταιγίδας.
ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πιάστηκε αδιάβαστη στο θέμα της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μία κοινοβουλευτική νίκη, την οποία δεν περίμεναν ούτε στην Κουμουνδούρου. Αλλωστε από την επίμαχη ψηφοφορία έλειπαν και 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμός ωστόσο που δεν συγκρίνεται με τις 88 απουσίες βουλευτών της Ν.Δ. από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Βασική αιτία του φιάσκου ήταν ο εφησυχασμός, οι περισσότεροι από τους βουλευτές που δεν πήγαν να ψηφίσουν για τον Πολάκη πίστευαν ότι οι υπόλοιποι ήταν αρκετοί για να στείλουν την υπόθεση Πολάκη στο δικαστήριο. Η «συνυπευθυνότητα» λειτούργησε ως ανευθυνότητα και έτσι φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα που έκανε έξαλλο το Μαξίμου. Οι βουλευτές έχουν την απόλυτη ελευθερία να ψηφίζουν κατά συνείδηση, ιδίως όταν πρόκειται για παραπομπή ή μη συναδέλφων τους, ωστόσο βασική θέση στο πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει η ίση αντιμετώπιση βουλευτών με τους πολίτες σε δικαστικά θέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και πριν συζητηθεί στη Βουλή η υπόθεση Πολάκη ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης ζητούσε από το ίδιο βήμα να εγκριθεί η άρση της ασυλίας του ώστε να αποδειχθεί στο φυσικό δικαστήριο το άδικο των κατηγοριών για υπόθεση που αφορούσε τη συνδικαλιστική του δράση. Από τους πολίτες πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη οι απέχοντες για το αυτογκόλ και βέβαια το επόμενο βήμα είναι να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ώστε να μην επαναληφθεί σε βάρος όχι μόνο της εικόνας αλλά και της ουσίας, που είναι η λογοδοσία στους πολίτες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr