Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια τριπλή δοκιμασία, σε οικονομία, δημόσια Υγεία και εξωτερική πολιτική.
Στην οικονομία, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το 2ο τρίμηνο έδειξαν ύφεση της τάξης του 15,2%, κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για οριστικά συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία και του τρίτου τριμήνου όπου η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη λόγω της καθίζησης του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι δυσκολίες θα φανούν τους επόμενους μήνες όταν θα λείπουν εισοδήματα από τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε εποχική βάση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στον χώρο της εστίασης. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέο πακέτο με μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας αλλά η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο μέτωπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει να χαθεί με την ανακύκλωση παθογενειών του παρελθόντος. Απαιτείται πολιτική μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να συνεχιστεί και στον δημόσιο τομέα, όπου πολλά κρύφτηκαν κάτω από το χαλί λόγω του κορονοϊού αλλά και συνολικά για το πώς θα διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας η χαλάρωση των τελευταίων μηνών έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι μεγάλος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Το ΕΣΥ πρέπει να είναι απολύτως έτοιμο να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που θα προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού με βάση τις εμπειρίες των προηγούμενων μηνών και η κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Στα εξωτερικά θέματα, το τοπίο είναι ακόμη πιο σύνθετο και κυρίως «ναρκοθετημένο». Απέναντί μας έχουμε έναν Ερντογάν ο οποίος με την τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης έχει επενδύσει τα πάντα στην αλλαγή των δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική διπλωματία έχει πετύχει πολλά, όπως ήταν η συμφωνία με την Αίγυπτο που ακύρωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς όπως φαίνεται από τους δισταγμούς ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στην Αγκυρα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κατεύθυνση της οικονομίας, την κατάσταση στη δημόσια Υγεία και την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί «εφεδρείες» και κυρίως ένα σαφές σχέδιο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την τριπλή πρόκληση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr