Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Το ενδιαφέρον της Συμμαχίας ως προς τη διαφορά δύο χωρών-μελών της εστιάζεται στο να ξεκινήσει ένας διάλογος, γενικώς και αορίστως, χωρίς προϋποθέσεις και ξεκάθαρη ατζέντα. Εν ολίγοις, ακριβώς ό,τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν…
Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία αρνείται διαχρονικά την προσφυγή στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας -και πλέον και της ΑΟΖ- και επιδιώκει μία γενική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, προβάλλοντας ένα σωρό απαιτήσεις εφ’ όλης της ύλης: Ετσι, μπορεί να βγαίνει ο κάθε υπουργός του κ. Ερντογάν και να απειλεί για το Καστελλόριζο, όπως ο κυβερνητικός του εταίρος μετράει και ξαναμετράει ελληνικά νησιά που τα βλέπει τουρκικά.
Η χώρα μας είναι γνωστό τι λέει: Οτι η μητέρα των διαφορών, από την οποία πηγάζουν όλες οι τουρκικές απαιτήσεις, είναι η υφαλοκρηπίδα. Λέει, επίσης, κάτι το οποίο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη θα ακουγόταν λογικό – ότι κανείς δεν διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν μπορεί, δηλαδή, να διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την ίδια στιγμή να κυκλοφορεί στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η σπουδή του ΝΑΤΟ να αναγγείλει την έναρξη διαλόγου υπονοεί ότι η Συμμαχία θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί το τουρκικό πλαίσιο, παίζοντας ένα ιδιότυπο blame game: Αν η Ελλάδα πει όχι, τότε η χώρα που υφίσταται την ένταση που προκαλεί η Αγκυρα θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για τον… τορπιλισμό του διαλόγου!
Είναι προφανές ότι με τέτοιες διαδικασίες το ΝΑΤΟ θέλει να σύρει την Ελλάδα σε μία υπόθεση από την οποία πρέπει με κάθε θυσία να απαγκιστρωθεί. Στη σημερινή συγκυρία, μόνον η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει έναν σημαντικό βαθμό αλληλεγγύης με την Ελλάδα, παρά την πολιτική των ίσων αποστάσεων από το γραφείο του κ. Μπορέλ. Με την έννοια αυτή, μέσα από την Ενωση θα πρέπει η Ελλάδα να περάσει κάθε φόρμουλα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, παρότι οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι με την ηγεσία Ερντογάν ελάχιστα μπορούν να συμφωνηθούν και, επομένως, όπως έλεγε και ο Μιτεράν, πρέπει να δώσουμε χρόνο στον χρόνο…
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr