Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους συνταξιούχους, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη διατήρηση του ΕΚΑΣ, που το 2017 θα περικοπεί κατά 50%, με σκοπό να μειωθεί το σχετικό κονδύλι κατά 420 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δεν θα έκοβε τα οικογενειακά επιδόματα σε 15 ταμεία, επιφέροντας έμμεσες μειώσεις 10% με 18% στις συντάξεις.
Με την επίμαχη τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή οι συνταξιούχοι θα πάρουν 617 εκατομμύρια ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου θα χάσουν 420 εκατ. μόνο από το ΕΚΑΣ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι άλλες απώλειες από τις αυξήσεις της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Αυτό που τρομάζει τον πρωθυπουργό είναι το βουνό του τέταρτου Μνημονίου που φέρνει η αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας υποτίθεται θα έσκιζε τα Μνημόνια και δεν προλαβαίνει να υπογράφει καινούργια. Υπέγραψε το τρίτο το καλοκαίρι του 2015, έλαβε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 9 δισεκατομμυρίων το 2016, δεσμεύθηκε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του 2018 και τώρα βρίσκεται μπροστά στην απαίτηση των θεσμών να εντάξουν το ΔΝΤ με πρόσθετα μέτρα άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για αυτό δημιουργεί κλίμα σύγκρουσης στο εξωτερικό και έντασης στο εσωτερικό, με το εφεύρημα της ονομαστικής ψηφοφορίας. Μόνο που δεν τον υπολογίζουν πλέον σοβαρά υπόψη εντός και εκτός συνόρων. Οι θεσμοί κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει πολιτικό χρόνο μπροστά της και γυρίζουν την πλάτη τους στα τερτίπια του Τσίπρα ενώ βασικοί υποστηρικτές του πρωθυπουργού όπως ο κ. Ολάντ και ο κ. Ρέντσι απήλθαν ή απέρχονται. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μεταξύ δανειστών και Τσίπρα και το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί με μπαλώματα.
Στο εσωτερικό της χώρας η κοινωνία βράζει με την κυβέρνηση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί και περιμένουν νέα βαριά μέτρα όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι περικοπές στις συντάξεις. Στις αγορές τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στο 7,5%, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, αλλά και ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επομένως, ο κ. Τσίπρας αισθάνεται τον τρόμο μπροστά στο νέο Μνημόνιο και καλείται να λάβει μια απόφαση, ενδεχομένως και σήμερα, μετά τη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ: να δεχθεί μια νέα συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και πακέτο σκληρών μέτρων ή να ακολουθήσει το δρόμο του, που μοιραία οδηγεί σε εκλογές.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Οι κινήσεις του τα τελευταία 24ωρα δείχνουν ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του.
ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
Ο διπλασιασμός των διοδίων στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών είναι ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στους εργολάβους. Αφού πρώτα το αρμόδιο υπουργείο υπέγραψε συμβάσεις με «μπόνους» γρήγορης εκτέλεσης και αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν διασφαλίστηκε καμία μείωση στις τιμές των διοδίων. Αντιθέτως, οι οδηγοί από την προσεχή άνοιξη θα πληρώνουν διπλάσια διόδια. Η υποτιθέμενη μάχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαπλοκής εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία εις βάρος του Δημοσίου. Οι συνήθεις εργολάβοι παίρνουν τα έργα και η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των «πριμ» γρήγορης εκτέλεσης και της αύξησης των διοδίων.
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος επίσημα έγγραφα της Κομισιόν. Μάταια προσπαθούν από το οικονομικό επιτελείο να διαψεύσουν τις υπογραφές τους. Τα ντοκουμέντα τους εκθέτουν και τους ακολουθούν. Αλλωστε και χθες ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασε νέα έγγραφα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολυετή υψηλά πλεονάσματα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου