Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ελληνική διπλωματία έχει πετύχει να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο θεώρησης της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στη θέση ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι κατεξοχήν ευρωτουρκικές. Αυτό αναδείχθηκε εμφατικά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Ερντογάν προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας χιλιάδες ταλαίπωρους στον Εβρο και οι Ενοπλες Δυνάμεις απάντησαν σθεναρά διαφυλάσσοντας τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε επισκεφθεί τα σύνορα δείχνοντας σε όλους ότι το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι διμερές αλλά θίγει τις αξίες και τους κανόνες της Ευρώπης.
Ο Ερντογάν επιχείρησε να πράξει το ίδιο στη θάλασσα στέλνοντας το Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση απάντησε σε δύο επίπεδα. Σε επιχειρησιακό πεδίο κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ενώ σε διπλωματικό επίπεδο δημιούργησε ένα πλέγμα συμμαχιών σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αναδείξει την παραβατικότητα της Αγκυρας.
Η προσπάθεια αυτή έχει φέρει καρπούς. Υπεγράφη το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ χώρες με ιδιαίτερη ισχύ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, τάχθηκαν στο πλευρό μας καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.
Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς στην «εξίσωση» έχει εισέλθει και ο παράγοντας των οικονομικών συμφερόντων. Μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι στρατιωτικού υλικού έχουν ως βασικό πελάτη την Τουρκία, για παράδειγμα υποβρύχια και αεροπλανοφόρα κατασκευάζονται από γερμανικές και ισπανικές εταιρίες.
Ωστόσο είναι σαφές ότι το κλίμα και στην Ευρώπη έχει γυρίσει υπέρ της Ελλάδας. Η παρουσία Μακρόν αποδεικνύεται καταλυτική, το δόγμα «Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία» για άλλη μια φορά αποτυπώνεται στην πράξη ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την αρχική «ουδετερότητα» ξεκαθάρισε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί απειλές κατά της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η σαφής στήριξη του Βερολίνου στις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ήταν αποτέλεσμα και των πιέσεων της Γαλλίας, που δεν θέλει να χάσει τον ισχυρό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις, τελευταίο σήμα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, όμως όπως και στον Εβρο έτσι και στα θαλάσσια σύνορά μας η παραβατική του συμπεριφορά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η αναβάθμιση των προκλήσεών του σε ευρωτουρκικό πρόβλημα θωρακίζει τη χώρα μας για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η μεγάλη μείωση που έχει καταγραφεί στην τουριστική κίνηση τον Ιούνιο είναι αποτέλεσμα των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις των επισκεπτών. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικές απώλειες φέτος, οι παράγοντες του κλάδου μιλούν για έσοδα της τάξης των 4 με 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα 19 δισ. που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι. Οι ζημιές που καταγράφουν άλλες χώρες της Μεσογείου είναι υψηλότερες. Για παράδειγμα στην Ισπανία, που σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων το 2019 η τουριστική κίνηση είχε σημειώσει ρεκόρ με 84 εκατομμύρια τουρίστες που είχαν αφήσει έσοδα 92 δισεκατομμυρίων ευρώ, φέτος η πτώση είναι τρομακτική καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα και οι ξένοι επισκέπτες επιλέγουν άλλους προορισμούς. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης ενώ το δημόσιο χρέος της Ισπανίας έχει ανέλθει στο 110% λόγω των αυξημένων κρατικών δαπανών. Η χώρα που κυβερνάται από τους Σοσιαλιστές και τους Podemos βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες έχοντας προηγουμένως θρηνήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr