Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είχαν προηγηθεί οι ειρωνείες στελεχών του κόμματος και φίλιων δημοσιογράφων στα μέσα ενημέρωσης που υποτιμούσαν τις ικανότητες του Κύπριου οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, «δεν είναι τίποτα σπουδαίο, ένα Νόμπελ Οικονομίας πήρε για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του», το ακούσαμε κι αυτό από κομματικά τυφλωμένους σχολιαστές.
Οταν έχεις υπογράψει ένα βαρύ τρίτο Μνημόνιο με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και «απέραντες ιδιωτικοποιήσεις», δεν πείθεις καταγγέλλοντας μνημονιακές πολιτικές. Οταν έχεις δεχθεί το Υπερταμείο εκχωρώντας την κρατική περιουσία για 99 χρόνια, δεν μπορείς να τρομάξεις κανέναν επαναφέροντας το σκιάχτρο του «νεοφιλελευθερισμού», που έχει γίνει κάτι σαν το αναψυκτικό των συριζαίων, «πάει με όλα».
Η «ετοιματζίδικη» αντιπολίτευση που γίνεται στο περιεχόμενο της έκθεσης για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με κραυγές κατά των Μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι αυτό που περιμένει ο πολίτης, ακόμη και ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί προτάσεις και όχι αφορισμούς.
Η ομάδα επιστημόνων που συνέταξε την ενδιάμεση έκθεση, καθώς η τελική μορφή θα σχηματιστεί μετά τη δημόσια διαβούλευση, έχει κάνει συγκροτημένη δουλειά αναπτύσσοντας τις αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για να πετύχουμε το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα.
Οι συντάκτες του κειμένου δεν κρύβουν την αγωνία τους να μη χαθεί η ευκαιρία της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν δουλειές και θα μειώσουν τη ψαλίδα που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη σε εισοδήματα και απασχόληση. Οι προτάσεις τους χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του αυτονόητου: μείωση φόρων και εισφορών, απάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης, ενσωμάτωση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα και επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» ακούγονται καλές, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η «αριστερόστροφη» επιβάρυνση μισθωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων είχε σπάσει κάθε ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο νέος «δράκος» στο αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι η «ιδιωτικοποίηση» των επικουρικών συντάξεων μέσω της καθιέρωσης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Εως τώρα οι συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές τις οποίες πληρώνουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι, το σύστημα δηλαδή είναι διανεμητικό. Η όξυνση του δημογραφικού προβλήματος και η μείωση της απασχόλησης έφεραν «στο κόκκινο» τα περισσότερα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα οι μειώσεις να είναι διαδοχικές ή να σημειώνεται ακόμη και στάση πληρωμών από τους πιο αδύναμους φορείς. Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει τη μετάβαση από το διανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή κάθε ασφαλισμένος να έχει τον δικό του «κουμπαρά» και να λαμβάνει επικουρική που θα προκύπτει από τις εισφορές που θα έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «ιδιωτικοποίηση», ωστόσο το κράτος θα έχει την εποπτεία του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει και ένα δημόσιο Ταμείο ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επιλέγουν όποιο φορέα θεωρούν πιο αποτελεσματικό.
Η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί τη βάση διαλόγου μεταξύ κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Ας αφήσουν όλοι στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και ας δουλέψουν για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί οι επιλογές που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κρίνουν την πορεία της χώρας για πολλές τετραετίες.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο περιβόητος ανασχηματισμός ήταν, τελικά, μια στοχευμένη προσθήκη προσώπων και μια επιβράβευση υφυπουργών που τα πήγαν καλά στην περίοδο της καραντίνας.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει τη δημοσιονομική διαχείριση της πανδημίας, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού πλέον, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Νίκος Παπαθανάσης ανταποκρίθηκε πλήρως στις προκλήσεις της αγοράς εν μέσω καραντίνας, η εργατικότητά του θα φανεί χρήσιμη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Οσο για την προσθήκη του Πάνου Τσακλόγλου στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο την Κοινωνική Ασφάλιση, οι ακαδημαϊκές του περγαμηνές και ο τεχνοκρατικός του λόγος «διασκεδάζουν» τους φόβους για το μέλλον των επικουρικών που διασπείρει η αντιπολίτευση.
Σε επίπεδο γενικών γραμματειών ξεχωρίζουμε την τοποθέτηση της Βίκυς Λοΐζου στο υπουργείο Τουρισμού, η μεταρρυθμιστική της ατζέντα είναι απαραίτητη σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr