Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλλωστε, η ίδια ως υπουργός Εργασίας το 2017 τόνιζε με βεβαιότητα ότι οι προσφυγές των συνταξιούχων δεν θα ευδοκιμούσαν στα δικαστήρια γιατί το Δημόσιο είχε καταθέσει ενστάσεις. Θα αντισταθούμε στον πειρασμό να χαρακτηρίσουμε πολιτικά τις δηλώσεις της.
Για αυτό ας πάμε στην ουσία του θέματος. Ο πρωθυπουργός σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο λόγω του κορονοϊού -φέτος ο Προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές έλλειμμα- αποφάσισε να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ για να πληρώσει εφάπαξ τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Πρόκειται για σημαντικά ποσά, από 1.350 έως και 7.800 ευρώ ανά δικαιούχο, και όμως οι ανακοινώσεις δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι περίμεναν αναδρομικά ποσά που πλησίαζαν τα 4 δισεκατομμύρια θεωρώντας ότι έχουν δικαιωθεί και για τις επικουρικές αλλά και για τα Δώρα.
Αυτά συμβαίνουν στην πολιτική, να αποφασίζονται χρηματικές ενισχύσεις και να υπάρχει γκρίνια. Η κυβέρνηση επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, να δώσει εφάπαξ και όχι σε ετήσιες δόσεις τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Πριν από ένα μήνα έδωσε τα αναδρομικά σε 250.000 δικαιούχους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ αυξήθηκαν και οι αποδοχές τους σε μηνιαία βάση. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του Μαξίμου και του υπουργείου Εργασίας για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων και τη δικαίωση των συνταξιούχων.
Υπάρχει ωστόσο ένα ανοικτό θέμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει τους συνταξιούχους μόνο για τις κύριες αποδοχές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διεκδικήσεις για τις επικουρικές και τα Δώρα παραμένουν σε δικαστική εκκρεμότητα. Το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί σε νέα πιλοτική δίκη στο ανώτατο δικαστήριο και εάν δικαιωθούν οι αιτούντες τα πρόσθετα ποσά να δοθούν σε αρκετές ετήσιες δόσεις ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ολοι γνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επισήμανε από το βήμα της Βουλής. Εάν υπάρχει οριστική απόφαση από το ΣτΕ, πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά όπως έχουμε αναφέρει συχνά από αυτή τη στήλη, ο πήχυς έχει τεθεί υψηλότερα από την κοινωνία.
«ΥΦΕΣΗ ΜΕΡΚΕΛ» ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η οικονομία της Γερμανίας βυθίσθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας ύφεση άνω του 11% σε ετήσια βάση. Ακόμη χειρότερη αναμένεται να είναι η κατάσταση σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, όπου η πτώση θα φτάσει έως και το 15% του ΑΕΠ. Ο κορονοϊός έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, το Βερολίνο υποφέρει από την πτώση των εξαγωγών και της κατανάλωσης. Ολοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα από την πανδημία εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα που αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να κινηθεί στον μέσο όρο της ευρωζώνης, κοντά στο 9%. Σύμφωνα με τη λογική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και στη Γερμανία, όπου η οικονομία κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις από τη δεκαετία του ’70, έχουμε «ύφεση Μέρκελ». Οπως και στην Ελλάδα θα έχουμε «ύφεση Μητσοτάκη» και αντιπολίτευση «τύπου Τσίπρα».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr