Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΕΔΩ στην Ελλάδα η κατάσταση ακόμα είναι ελεγχόμενη. Με δεδομένο τις -έστω και μειωμένες- τουριστικές ροές και τη χαλάρωση όλων μας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, αλλά όχι κάτι δραματικό.
ΤΟ καμπανάκι, όμως, χτυπάει όλο και πιο δυνατά όσο περνούν οι ημέρες. Μπήκαμε στις αρχές Μαΐου στο δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα έχοντας κερδίσει ως χώρα τον πρώτο γύρο της μάχης κατά της πανδημίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν άριστες, όπως και η τήρηση των μέτρων από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Ολα αυτά συνέβησαν κατά την περίοδο του lockdown.
ΟΛΟΙ γνωρίζαμε πως η δεύτερη φάση θα ήταν η δυσκολότερη. Προφανώς τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει αστοχίες στη διαχείριση. Ενα σημαντικό ζήτημα είναι η χρήση μάσκας. Πού και πότε. Από το σχεδόν… πουθενά, πάμε σιγά σιγά στην υποχρεωτική χρήση παντού. Τουλάχιστον, σε όλους τους κλειστούς χώρους.
ΙΣΩΣ, όμως, υπάρχει κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία. Οχι το πού και το πότε, αλλά το πώς! Οι επιδημιολόγοι έχουν πολλές φορές αναφερθεί στον τρόπο χρήσης της μάσκας. Εχουν πει πως, αν δεν τη φοράμε σωστά, τότε είναι ακόμα πιο επικίνδυνο ακόμα και από το να μην τη χρησιμοποιούσαμε.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΑΣ κοιτάξουμε λίγο τι συμβαίνει στην καθημερινότητα. Μπαίνεις σε ένα εμπορικό κατάστημα. Ο υπάλληλος μόλις δει τον πελάτη βγάζει από την τσέπη τη μάσκα και τη φοράει. Πηγαίνεις σε ένα καφέ ή μια ταβέρνα. Το σύνηθες είναι ο σερβιτόρος και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα να φοράνε τη μάσκα ως… αξεσουάρ, σαν ένα κολιέ που κρέμεται κάτω από το σαγόνι. Τα περισσότερα μπαρ λειτουργούν σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ κορονοϊός. Και στις εκκλησίες μια από τα ίδια: μπορεί να απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια, αλλά ο συνωστισμός πολιτών μεγάλης ηλικίας είναι σχεδόν καθημερινός.
ΑΣ υποθέσουμε πως πάμε να κάνουμε τις δουλειές της καθημερινότητας. Βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να φοράμε μάσκα. Πριν μπούμε στο φούρνο τη φοράμε. Βγαίνουμε, τη βγάζουμε. Πριν μπούμε στο κρεοπωλείο τη φοράμε. Βγαίνουμε, τη βγάζουμε. Πριν μπούμε στο σούπερ μάρκετ τη φοράμε. Και η διαδικασία επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές.
ΟΥΤΕ επιδημιολόγος είμαι ούτε έχω σπουδές στην Ιατρική. Οι ειδικοί, όμως, λένε πως η παραπάνω χρήση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Η σωστή χρήση είναι να φορέσουμε τη μάσκα και να τη βγάλουμε όταν τελειώσουμε όσα έχουμε να κάνουμε, όπου έχουμε να πάμε.
ΠΡΕΠΕΙ άμεσα να δοθεί ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους πολίτες. Από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Αντίστοιχο του «μένουμε στο σπίτι»! Τη μάσκα δεν τη φοράμε ούτε για χαβαλέ ούτε για να μην πληρώσουμε πρόστιμο. Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Αν δεν το κατανοήσουμε σύντομα, τότε θα κλαίμε όλοι μαζί το φθινόπωρο και για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά και για την οικονομική καταστροφή.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr